Thursday, October 18, 2007

Lisszabon

Ma találkoznak az EU állam- és kormányfői, hogy pontot tegyenek az új szerződés körül kialakult politikai vita végére. Ha minden jól megy, holnapra megszülethet a megállapodás, bár egyelőre nem tudni, hogy Olaszország és Lengyelország meddig megy el a vitában. Barroso szerint a bolgár és az osztrák követelések nem merülhetnek fel a szerződésről szóló döntés feltételeként.
A vezetők által megvitatandó dokumentum megőrizte az alkotmányos szerződés alapvető elemeit, ám a tagállamok minden olyan elemet kigyomláltak a szövegből, amely az EU-t, mint szuperállapot tüntetné fel, így kikerültek a dokumentumból a szimbólumok, a külügyminiszter - igaz ennek csak az elnevezése változott - és az európai törvények is. A szerződés alapvető elemeiről júniusban állapodtak meg a tagállamok, azóta a szöveget jogi szakértők öntötték mostani formájába.
A megállapodást Olaszország és Lengyelország blokkolhatja, de szakértők szerint valószínű, hogy a tagállamok vezetői hamar találnak kompromisszumos megoldást a vitás kérdésekre. A csúcs előtt José Manuel Barroso bizottsági elnök úgy nyilatkozott, hogy számos lehetőség van a patthelyzet elkerülésére. Sajtóértesülések szerint az egyik lehetséges megoldás, hogy az egyes tagállamoknak jutó parlamenti képviselők számáról csak később döntenek, egy másik forgatókönyv szerint pedig Franciaország egy képviselői székről lemond, így Nagy-Britanniának, Franciaországnak és Olaszországnak is 73 képviselői hely jutna a 2009-es EP-választások után.
A vezetők abban mindenesetre egyetértenek, hogy az EU nem engedhet meg magának egy újabb kudarcot, és eddig sem Varsó, sem Róma nem vetette be a vétókártyát. Ennek ellenére Barroso a júniusban megkötött politikai megállapodás tiszteletben tartására szólította fel a tagállamokat. „Egy jó megállapodás van az asztalunkon. Úgy vélem, hogy ez a lehető legjobb alku” - mondta a Bizottság elnöke a kétnapos találkozó előtt, hozzátéve: „nincs rá ok és kifogás, miért ne oldanánk meg ezt a kérdést ezen a héten.”
A Bizottság elnöke az osztrák és a bolgár követelésekre is reagált. Az Ausztriába beáramló külföldi egyetemisták kérdésben úgy vélte, hogy elfogadhatatlan, hogy egy hétköznapi jogi ügyet egy ilyen nagy horderejű szerződéshez kössenek. Barroso ugyanakkor bejelentette, hogy a Bizottság úgy döntött: felfüggeszti az Ausztria elleni eljárást az egyetemi hallgatók ügyében. „Készek vagyunk a közösségi jog keretein belül dolgozni az ügyön” - mondta az elnök, és időt biztosítunk Ausztriának arra, hogy további adatokkal lássa el a Bizottságot.
Hasonló üzenetet küldött Barroso Varsónak is, amely az euró írásmódja miatt fejezte ki elégedetlenségét. Ez egy fontos kérdés, mert az EU egy többnyelvű projekt és nem szándékozunk a nyelvtan és a kiejtés harmonizálására. De ez a kérdés nem merülhet fel a reformszerződésről szóló döntés feltételeként - mondta az elnök.
A tagállamok állam- és kormányfői késő délután kezdik meg ülésüket és a reformszerződés mellett a globalizáció kérdése is szerepel napirendjükön.

No comments: