Sunday, December 30, 2007

Portugál elnökség értékelése

A portugál elnökség kedélyes improvizatív stílusával jól oldotta meg feladatait, elsősorban a német elnökségtől örökségbe kapott reformszerződés végső formába öltését. Az elnökség munkáját gördülékennyé tette, hogy a portugál miniszterelnök, Socrates és a Bizottság elnöke, Barroso egy versenyistállóból származó politikusok.
A portugál félév fő eseményei a lisszaboni tárgyalásokon zajlottak. Az európai politika formálására azonban nagyobb hatással lesz Gordon Brown miniszterelnöki kinevezése és az általa megformált új Angol külpolitika. A félév másik főszereplője Sarkozy, az új francia kormány lendülete sokszor mintha túl kívánna lépni az EU keretein.
+ Reform Szerződés végleges formájának kidolgozása, elfogadása, ezzel az alkotmányos válságfolyamat időleges lezárása (alku a szavazási rendszerben, a brit opt-outokban)
+ Megszületett az új Alapjogi Charta
+ Schengeni zóna zökkenőmentes kibővítése
+ Megoldódott a Galileo program finanszírozási válsága
+ Kompromisszum született a forgalmi típusú adózás tekintetében, a borreform ügyében, a CO2 kereskedelem légiközlekedésre való kiterjesztésében, a tőkepiacok új szabályozásában
+ 2013-ig megvalósulhat a postai szolgáltatások, 2010-ig a vasúti személyszállítás teljes liberalizációja
- A Lisszaboni Szerződés nem tartalmazza az EU külügyi szolgálatának működési rendjét
- Afrika-EU csúcstalálkozó eredmények nélkül ér véget, miközben Európa befolyása csökken a kontinensen az USA és Kína javára

No comments: