Friday, January 25, 2008

Benyújtotta lemondását az olasz kormányfő

Benyújtotta lemondását Romano Prodi olasz kormányfő, miután elvesztette a bizalmi szavazást a szenátusban. Prodi ügyvivőként vezeti a kormányt, amíg zajlanak a válság rendezését célzó politikai tárgyalások.
Giorgio Napolitano államfőnek döntenie kell arról, hogy előre hozott választásokat ír ki, vagy valaki mást kér fel kormányalakításra. Romano Prodi szavazáson 156 támogató szavazatot kapott, 161 szenátor azonban ellene voksolt, egy tartózkodott. A bizalmi szavazás megnyeréséhez 160 szavazatra lett volna szükség.
Várható volt a húsz hónapja hivatalban lévő balközép kormány kudarca, miután a Demokratikus Unió Európáért (UDEUR)elnevezésű kis katolikus párt kilépett a kormánykoalícióból, megfosztva azt csekély szenátusi többségétől. Prodi ezek után kért bizalmi szavazást kormánya ellen a képviselőházban és a szenátusban. Az előbbiben, ahol a kormánykoalíciónak kényelmes többsége van, meg is kapta a bizalmat.
Prodi lemondása után a köztársasági elnök egy átmeneti kormányt nevezhet ki, amely az olasz választási rendszer megreformálását kapná feladatul, vagy pedig előre hozott választásokat írhat ki. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az előre hozott választásokat a konzervatív Silvio Berlusconi nyerné meg. Az alkotmány értelmében Napolitano elnöknek konzultálnia kell a pártok és a parlament vezetőivel, valamint a volt államfőkkel.

No comments: