Sunday, February 17, 2008

Koszovó kikiáltotta függetlenségét

A pristinai parlament vasárnapi (2008. február 17.) rendkívüli ülésén közfelkiáltással kinyilvánította Koszovó függetlenségét Szerbiától. Az Európai Unió nyugalomra intette a balkáni térséget, miután Koszovó vasárnap kikiáltotta függetlenségét Szerbiától.
Fatmir Sejdiu elnök, Hashim Thaci miniszterelnök és Jakup Krasniqi házelnök ezután aláírták a "független és demokratikus állam" megalakulásáról szóló nyilatkozatot. A parlamenti határozat szerint a cél a Martti Ahtisaari ENSZ-közvetítő által javasolt, korlátozott önálló államiság megteremtése az Európai Unió felügyelete alatt. A koszovói parlament 109 képviselője fogadta el a függetlenségi nyilatkozatot, a voksoláson nem vett részt a szerb kisebbség 11 parlamenti képviselője.
Szerbia soha nem fogja elismerni Koszovó önállóságát - jelentette ki Boris Tadic szerb elnök. Az Európai Unió közben nyugalomra intette a balkáni térséget. "Arra szólítunk fel mindenkit Koszovóban és a tágabb értelemben vett térségben, hogy őrizze meg nyugalmát, és ne válaszoljon semmilyen provokációra" - fogalmazott Brüsszelben Jens Mester EU-szóvivő. Mint hozzátette, "a nemzetközi közösség nem fogja eltűrni az erőszakos cselekményeket Koszovóban".
Szerbia hivatalosan tiltakozott szombaton az Európai Unió soros elnökségét betöltő Szlovéniánál a koszovói EU-vállalás jóváhagyása miatt. A tiltakozó jegyzéket Bozidar Djelic szerb miniszterelnök-helyettes adta át Miroslav Lucinak, Szlovénia belgrádi nagykövetének. "Szerbia kormánya törvénytelennek tekinti a döntést, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsának hatáskörén kívül hoztak. Szerbia kormánya határozottan ellenzi, hogy olyan misszió érkezzen Koszovóba, amelynek nincs világos jogi alapja, olyan, amilyet csak az ENSZ Biztonsági Tanácsa adhat" - áll a szerb dokumentumban.
Moszkva az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali összehívását kérte az ügyben. Az orosz külügyminisztérium közleményben utasította el a koszovói függetlenség kinyilvánítását, s a világszervezet vezető testületének sürgős összehívását kérte ez ügyben. Oroszország a moszkvai külügyi nyilatkozat szerint "teljes támogatásáról biztosítja Szerbia igazságos törekvéseit az ország területi integritásának helyreállítására".
EUvonal

No comments: