Wednesday, September 3, 2008

Az EU felfüggeszti az EU-orosz partnerségi tárgyalásokat

Az Európai Unió tagállamainak állam és kormányfői az Európai Tanács hétfői (2008. szeptember 1.) rendkívüli ülésén megállapodtak abban, hogy mindaddig felfüggesztik az EU-orosz együttműködési megállapodásról folytatott tárgyalásokat, amíg Moszkva nem vonja ki a csapatait Grúziából.
Az eredeti tervek szerint szeptember közepén folytatódtak volna a nyár elején kezdődött megbeszélések az új partnerségi szerződésről. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke az ülés után bejelentette, hogy a tárgyalások következő fordulóit elhalasztották, s azokra csak azt követően kerülhet sor, ha Oroszország az augusztus eleji pozíciókba vonja vissza csapatait. Bejelentették azt is, hogy Nicolas Sarkozy francia elnök vezetésével a jövő héten uniós delegáció utazik Moszkvába és Tbiliszibe, hogy elérje a Sarkozy nevéhez fűződő, hatpontos nemzetközi fegyverszüneti terv betartását.
Döntés született egy grúziai uniós különmegbízott kinevezéséről is, akinek a személyéről legkésőbb szeptember 15-ig fognak megállapodni a Tanácsban.
A csúcstalálkozón jelezték, hogy az Európai Unió Grúzia talpraállításában is szerepet kíván vállalni. Az Európai Bizottság már korábban 6 millió eurós összeget különített el a kaukázusi ország számára, melyhez most a tagállamok újabb 8,4 milliót ajánlottak fel.
A várakozásoknak megfelelően az unió vezetői végül nem hoztak komolyabb szankciókat Oroszország ellen, ám Sarkozy jelezte, hogy a későbbiekben további uniós döntések is születhetnek, ha azt a helyzet szükségessé teszi. A novemberre tervezett EU-orosz csúcstalálkozó elhalasztásáról azonban egyelőre nincs szó. Egyes tagországok – különösen Lengyelország – azt szerették volna, ha az unió már most komolyabb büntetőintézkedéseket hoz Moszkva ellen.
A találkozó zárónyilatkozatában az Európai Unió arra szólította fel Oroszországot, hogy ne szigetelje el magát Európától. Az EU a nemzetközi jog szempontjából elfogadhatatlannak minősítette a Grúzia elleni orosz inváziót, és közleményében jelezte: Európa és Oroszország kapcsolata útkereszteződéshez érkezett. Az uniós tagállamok felszólították Moszkvát Abházia és Dél-Oszétia elismerésének visszavonására, valamint megerősítették elkötelezettségüket Grúzia területi egysége mellett.
Grúzia külügyminisztere elégedettségét fejezte ki a csúcstalálkozót követően. Lado Gurgenidze szerint a tbiliszi kormány előzőleg sem számított Oroszország elleni szankciókra.
Oroszország látszólag nem tulajdonít nagy jelentőséget az EU döntésének. „18 hónapot vártunk a tárgyalások elkezdésére, hozzá vagyunk már szokva a várakozáshoz. Bár csalódottak vagyunk, de nekünk sincs nagyobb szükségünk a tárgyalások folytatására, mint az EU-nak” – mondta Vlagyimir Csizov, Oroszország brüsszeli nagykövete. Csizov ugyanakkor jelezte, hogy Moszkva figyelemmel fogja kísérni az EU és Grúzia közötti kapcsolatot, és nem fogja hagyni, hogy „a helyzet tovább romoljon.”
Euvonal

No comments: