Tuesday, November 18, 2008

Izland 2011

Az izlandi kormányfő bizottságot hoz létre, melynek feladata az ország Európai Unióhoz való csatlakozásának vizsgálata lesz. Lapinformációk szerint az észak-európai szigetország külügyminisztériuma 2009-ben benyújtandó csatlakozási kérelemmel és 2011-es belépéssel számol.
Geir Haarde miniszterelnök azt is bejelentette, hogy a kormányzó Függetlenség Párt a jövő októberre tervezett kongresszusát már januárban megtartja, hogy az ország esetleges csatlakozását már ekkor meg tudják vitatni.
Az izlandi lakosság korábban ellenezte az ország uniós csatlakozását, azonban a pénzügyi rendszer összeomlását követően egyre erősödnek a belépést követelők hangok: jelenleg a lakosság 70 százaléka támogatná az EU-tagságot. Szombaton (2008. november 15.) 6000 ember tüntetett Reykjavíkban. A szigetország lakosságának két százalékát kitevő demonstrálók a kormány válságkezelési intézkedéseivel voltak elégedetlenek. Helyszíni beszámolók szerint több tüntető is uniós zászlót lobogtatott.
Felmerült, hogy Izland a válságból való kilábalás érdekében bevezetné a közös európai fizetőeszközt. Az EU azonban Izland tudtára adta, hogy az euróra való áttérés csak az uniós tagsággal együtt lehetséges.
Euvonal

No comments: