Thursday, March 12, 2009

Elhagyják az Európai Néppártot a toryk

A brit Konzervatív Párt tegnap hivatalosan is megerősítette kilépési szándékát a legnagyobb jobbközép pártokat tömörítő európai parlamenti frakcióból, az Európai Néppártból. Erre valószínűleg még az EP-választások előtt sor kerül, és júliusban valószínűleg új frakciót alapítanak az EP-ben, Európai Konzervatívok néven.
A BBC beszámolója szerint a toryk brit árnyékkormányának EU minisztere, Mark Francois és külügyminisztere, William Hague, valamint európai parlamenti vezetőjük, Timothy Kirkhope tegnap közösen látogatta meg Joseph Dault, az Európai Néppárt és Európai Demokraták elnökét Strasbourgban, hogy személyesen tájékoztassák terveikről.
A toryk hazai vezetője, David Cameron már a 2005-ös pártelnöki választáson azzal kampányolt, hogy megválasztása esetén kivezeti az – igencsak euroszkeptikus, de nem feltétlen integráció-ellenes szavazótáborral rendelkező - pártot a kereszténydemokrata többségű, meglehetősen föderalista nézetű képviselőcsoportból. Az képviselők európai párthoz fűződő viszonyát végül a Lisszaboni Szerződés körüli ellentmondás mérgesítette el annyira, hogy a britek magukra vállalják a kilépést követő jelentős befolyásvesztést az európai döntéshozatalban.

Euvonal

No comments: