Monday, December 14, 2009

Az uniós csúcs mérlege

Az ülés résztvevői üdvözölték az unió intézményrendszerét és működését korszerűsítő Lisszaboni Szerződés hatályba lépését, és fontosnak mondták a szerződésben foglaltak gyors gyakorlatba ültetését. Ennek megfelelően a következő hónapok során meg kell születniük az uniós külügyi szolgálattal, az Európai Parlamentre vonatkozó változtatásokkal, valamint a polgárok kezdeményezési jogának gyakorlatba ültetésével összefüggő szabályoknak - emelte ki a zárónyilatkozat.
A korszerűsített intézményrendszer teljes körű működésének megteremtése – a személyi döntések múlt hónapi megszületését követően – elsősorban a következő három félév uniós elnökségére, Spanyolországra, Belgiumra és Magyarországra vár.
A mostani találkozón a 27 tagország három évre (2010-2012) szólóan összesen 7,2 milliárd (évente 2,5 milliárd) euró támogatást ajánlott fel a fejlődő országok klímaváltozás elleni harcához. Valamennyi tagállam tett felajánlást: mint Bajnai Gordon miniszterelnök bejelentette, Magyarország összesen hatmillió euróval járul hozzá ehhez a törekvéshez.
Az elnöklő Fredrik Reinfeldt svéd kormányfő kifejtette, hogy az unió fenntartja azt a vállalását is, miszerint kész 2020-ra 30 százalékkal csökkenteni károsanyag-kibocsátását az 1990-es bázisévhez képest. Ennek azonban feltétele, hogy más nemzetközi szereplők hasonlóan ambiciózus vállalásokat tegyenek – ellenkező esetben az uniós kötelezettség csak 20 százalékot tesz ki.
A tagállamok vezetői elfogadták a szabadságjogokat és biztonsági kérdéseket a következő öt évre vonatkozóan összefogó, úgynevezett Stockholmi Programot, amely egyebek közt arról is szól, hogy folytatódik a belső határellenőrzéstől mentes schengeni övezet bővítése. Bajnai Gordon ezzel kapcsolatban elmondta, hogy román részről a schengeni övezethez való csatlakozás céldátuma 2011 tavasza, mely épp a magyar elnökség idejére esik.
Az ülés utáni nyilatkozatokból kiderült, hogy az uniós tagországok támogatnák a pénzügyi tranzakciók nemzetközi méretű adóztatását az újabb válságok elkerülésének érdekében. Zárónyilatkozatukban a vezetők ilyen értelmű felszólítást intéztek a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF).
Euvonal

No comments: