Friday, March 26, 2010

Megegyeztek az unió vezetői a görög támogatásról

Az uniós csúcson a tagállamok vezetői megállapodásra jutottak arról a pénzügyi mechanizmusról, amelyet szükség esetén az eurózónához tartozó Görögország vehet igénybe.
Különtalálkozójukon az eurócsoport 16 országának vezetői elfogadták Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök közösen kidolgozott tervét - jelentették be uniós diplomáciai források a tanácskozás helyszínén, Brüsszelben. A megállapodás szerint Athén a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), illetve kétoldalú alapon a többi euróövezeti országtól is hitelhez juthat, ha a piacokról normális feltételekkel már nem tud kölcsönözni.
A megállapodást azonnal üdvözölte Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök, aki szerint az uniós szolidaritás szempontjából nagyon kielégítő megoldás született. Hangoztatta, hogy az EU és Görögország is tett egy fontos lépést előre. A kompromisszum szerint egyetlen tagállam számára sem kötelező Görögország segítése, de – mint José Sócrates portugál kormányfő elmondta – minden euróország jelezte, hogy szükség esetén részt vállal a hitelezésből.
...
A kompromisszum része az is, hogy még idén döntenek az eurózónában érvényes pénzügyi fegyelem szigorításáról. Ennek az a célja, hogy a jövőben elkerüljék a göröghöz hasonló eseteket.
Euvonal

No comments: