Friday, July 16, 2010

A legbefolyásosabb tagállamok a 30 százalékos széndioxid-csökkentés mellett

Az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország miniszterei együtt szólították fel az Európai Uniót, hogy emelje 30 százalékra a 2020-ra megállapított kibocsátás-csökkentési célt.
Az EU jelenlegi célszáma nem lesz elég a zöld innováció serkentésére és Európa versenyben tartására az ún. „tiszta” technológiák terén, nyilatkozta Chris Huhne, az Egyesült Királyság energiaügyi és klímaváltozásért felelős minisztere, Nobert Röttgen, a német környezetvédelmi miniszter és a francia környezetvédelmi miniszter, Jean-Louis Borloo a Financial Timesnak címzett levelükben.
Az Európai Unió 2008 végén fogadta el energia- és klímacsomagját, melyben azt vállalta, hogy 2020-ig 20 százalékkal csökkenti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Az EU három legbefolyásosabb tagállamának miniszterei első alkalommal fogtak össze, hogy az egyoldalú 30 százalékos cél mellett érveljenek.
„Ha a 20 százalékos célhoz ragaszkodunk, Európa valószínűleg elveszti a versenyt az alacsony széndioxid-kibocsátású [low-carbon] világban, olyan országokkal szemben, mint Kína, Japán, vagy éppen az Egyesült Államok, melyek mind vonzóbb környezetet próbálnak teremteni a low-carbon befektetések számára” – írták a miniszterek.
Ez az elmozdulás a német álláspont jelentős változását jelzi, Berlin korábban az EU hivatalos álláspontját támogatta, mely szerint a 30 százalékos kibocsátás-csökkentést csak akkor kellene megvalósítani, ha más iparosodott országok hasonló mértékű kötelezettségeket vállalnak az ENSZ tárgyalásokon az új klímaegyezmény tárgyalásai során.
A Bizottság májusban kiszámította, hogy a recesszió miatt a 30 százalékos csökkentés most csak 11 milliárd euróval kerülne többe, mint amire a tagállamok két évvel ezelőtt vállalkoztak, amikor a 20 százalékos célt megállapították. Connie Hedegaard klímavédelemért felelős európai biztos ugyanakkor úgy vélekedik, hogy a célszám emelésének most nem lenne értelme, mert szerinte a feltételek még nem megfelelőek ehhez.
Az európai üzleti körök vehemensen ellenzik a klímavállalások emelését, azzal érvelve, hogy ezzel versenyhátrányba kényszerítenék az uniós ipart. „Rossz jelzést küldene az európai ipar számára a gazdasági válság idején” – jelentette ki Jürgen R. Thumann, a Business Europe üzleti lobbi elnöke.
Euvonal

No comments: