Monday, January 17, 2011

Elindult az első európai szemeszter

Az új gazdasági együttműködés elindításaként az Európai Bizottság 2011. január 12-én éves növekedési jelentést (Annual Growth Survey) adott ki, amelyben gazdaságpolitikai és költségvetési prioritásokat javasol a tagállamok számára.
Növekedés, versenyképesség, munkahelyteremtés
A magyar elnökség szerint a jelentés közzététele után azonnal meg kell kezdeni a tárgyalásokat, hogy az uniós állam- és kormányfők márciusi csúcstalálkozóján politikai iránymutatást fogadhassanak el. Az ezek alapján elkészítendő nemzeti gazdasági programok segíteni fognak abban, hogy Európa kilábaljon a válságból, visszanyerje versenyképességét, és beinduljon a munkahelyteremtés.
Az elnökség meggyőződése, hogy az új gazdaságkoordinációs mechanizmus minden tagállam közös érdeke, és a költségvetési fegyelem megerősítésén túl növekedésösztönző, egyensúlyteremtő intézkedésekre van szükség.
Szigorú költségvetés, egyensúly, stabil pénzügyi szektor
Az Európai Bizottság jelentése tíz pontba szedte az uniós országok számára javasolt gazdaságpolitikai intézkedéseket. Eszerint a növekedés alapvető előfeltétele a szigorú költségvetési fegyelem, a makrogazdasági egyensúly és a pénzügyi szektor stabilitása. A foglalkoztatás növeléséhez a munkavállalás vonzóbbá tételére, a nyugdíjrendszerek reformjára, a munkanélküliek foglalkoztatására van szükség. Emellett a Bizottság szerint megfelelő egyensúlyt kell találni a munkahelyek biztonsága és a foglalkoztatás rugalmassága között. A növekedés ösztönzése érdekében a jelentés javasolja az egységes belső piacban rejlő lehetőségek kiaknázását, a magántőke bevonását és a költséghatékony energiához való hozzáférés biztosítását.
A Bizottság szerint az európai félév meg fogja változtatni a tagállami kormányok gazdaság- és költségvetési politikáinak kialakítását. Ha a jelentésben megfogalmazott célok megvalósulnak, „Európa visszatérhet a gyors gazdasági növekedéshez és magasabb foglalkoztatási szinthez” – mondta José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke.
Európai szemeszter
Az éves növekedési jelentés közzététele az európai szemeszternek vagy félévnek nevezett koordinációs ciklus kezdete. Ennek keretében a tagállamok a Stabilitási és Növekedési Egyezmény szabályai, illetve az Európa 2020 stratégia szerint összhangba hozzák a közös uniós célkitűzésekkel makrogazdasági és költségvetési politikájukat, valamint szerkezetireform-intézkedéseiket. Mindez fontos lépés az európai szintű gazdasági kormányzás irányába.
A gazdasági kormányzás megerősítését célzó európai félév eljárási rendjét a tagállamok 2010 szeptemberében hagyták jóvá. Az idei évtől kezdve a Bizottság minden januárban előterjeszti majd az Unió gazdasági helyzetét és a fő kihívásokat elemző jelentését, amely egyben ajánlásokat is tartalmaz a tagállamok számára. Az Európai Parlamentben és a Tanácsban egyaránt megvitatandó éves növekedési jelentés szolgál alapjául azoknak az iránymutatásoknak és következtetéseknek, amelyeket az Európai Tanács tavaszi ülésén fogad el, és amelyek nyomán a tagállamok áprilisban véglegesítik középtávú költségvetési stratégiájukat és nemzeti reformprogramjaikat.
A Bizottság 10 prioritása (1-3 stabilitás, 4-7 munkaerőpiaci reform, 8-10 növekedés beindítása):
1. Implementing a rigorous fiscal consolidation
2. Correcting macro economic imbalances
3. Ensuring stability of the financial sector
4. Making work more attractive
5. Reforming pensions systems
6. Getting the unemployed back to work
7. Balancing security and flexibility
8. Tapping the potential of the Single Market
9. Attracting private capital to finance growth
10. Creating cost-effective access to energy

No comments: