Friday, June 22, 2012

Pozitív döntés a pénzügyminiszterek tanácsában


Az uniós pénzügyminiszterek pénteki, június 22-i ülésükön megszüntették azt a márciusi döntésüket, amelyben a Magyarország számára elérhető kohéziós források befagyasztásáról határoztak.
Az Európai Unió gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa (ECOFIN) június 22-i ülése döntött a Kohéziós Alapból származó kötelezettségvállalások – március 13-i tanácsi döntés alapján történt, 2013. január elsejétől hatályba lépő – részleges felfüggesztésének megszüntetéséről. A döntésre azért kerülhetett sor, mert a Tanács és az Európai Bizottság is úgy látja, hogy Magyarország megfelelő lépéseket tett a túlzott hiány megszüntetése érdekében. 
Március 13-án hoztak döntést a tagállamok pénzügyminiszterei: az Európai Bizottság javaslatára a kohéziós forrásokból 495 millió eurót fagyasztanak be 2013. január 1-től, de csak abban az esetben, ha Magyarország nem tesz hatékony lépéseket a költségvetési hiány tartósan három százalék alá szorítása érdekében. A miniszterek akkor úgy döntöttek, hogy a büntető intézkedést már idén júniusban hatályon kívül helyezik, ha Magyarország meghozza az elvárt kiigazító lépéseket. 
A deficiteljárás alól azonban legkorábban csak jövő tavasszal kerülhet ki az ország. 
A kohéziós alapra vonatkozó uniós szabályok szerint, ha valamely kedvezményezett tagállamban túlzott költségvetési hiány áll fenn, és az erről kiadott tanácsi ajánlást az érintett tagállam részéről nem követte eredményes intézkedés, a Tanács az alapból az érintett tagállam részére tett kötelezettségvállalások teljes vagy részleges felfüggesztéséről határozhat, a felfüggesztésről szóló határozatot követő év január 1-jei hatállyal. A szabályok szerint, ha a Tanács megállapítja, hogy az érintett tagállam megtette a szükséges kiigazító intézkedést, késedelem nélkül határoz az érintett kötelezettségvállalások felfüggesztésének megszüntetéséről is. 

No comments: