Tuesday, December 11, 2012

Elfogadta az EP az egységes uniós szabadalmi szabályokat


Az uniós feltalálók hamarosan folyamodhatnak az egységes szabadalmi oltalomért, mivel harmincévi tárgyalássorozat után ugyanis megállapodás született az új rendszerről. Ez 80%-kal csökkentheti az uniós szabadalmak oltalom alá helyezésének költségét és versenyképesebbé teheti őket az amerikaiakkal és japániakkal szemben. A tagállamokkal megkötött kompromisszumos megállapodást, amely tartalmazza az EP költségcsökkentő javaslatait is, kedden szavazták meg a képviselők.
A „szabadalmi csomag” három részből áll - szabadalmi rendszer; fordítási szabályok; szabadalmi bíróság -, amelyet az EP külön-külön szavazott meg. 
(...)
Szabadalmi oltalom olcsóbban és egyszerűbben - Az új rendszerben olcsóbb és egyszerűbb lesz beszerezni a szabadalmi oltalmat, ami nagyobb védelmet jelent az uniós találmányok számára. A jövőben ugyanis automatikusan jár a szabadalmi oltalom az együttműködésben részt vevő 25 uniós országban. Ez csökkenti az uniós vállalatok költségeit és növeli azok versenyképességét. Az Európai Bizottság szerint egy uniós szabadalom beszerzése a jelenlegi 36 ezer eurós átlag helyett 4725 euróba kerül majd.
Így lehet oltalomért folyamodni - Az új rendszerben a szabadalmi oltalmat az Európai Szabadalmi Szervezettől kell igényelni angol, francia vagy német nyelven. A szervezet által e három nyelven kiállított oltalom mind a 25 tagállamban érvényes lesz. Kérelmet más nyelven is be lehet nyújtani, ilyen esetben viszont mellékelni kell annak fordítását is. 
(...)
Link

No comments: