Wednesday, January 23, 2013

Kiléphetnek az EU-ból a britek


A szigetország lakói 2015 után népszavazáson dönthetnek a tagságról.
A brit lakosság körében „minden eddiginél nagyobb a kiábrándultság" az EU-val szemben, ezért a brit kormány újra akarja tárgyalni viszonyrendszerét az unióval. A cél az, hogy Nagy-Britannia egy olyan Európai Unió tagja legyen, amelynek központi eleme az egységes piac, és amelyben az egyes tagállamok kormányai elsősorban saját nemzeti parlamentjeiknek tartoznak beszámolással – mondta David Cameron.
Ha erről az új viszonyrendszerről megszületik a megállapodás, azt a brit kormány népszavazásra terjeszti, „nagyon egyszerű" választási lehetőséggel: a választóknak arról kell majd dönteniük, hogy a kialkudott új viszonyrendszer feltételei alapján továbbra is az Európai Unióban kívánják-e látni Nagy-Britanniát, vagy inkább kiléptetnék az országot az EU-ból – tette hozzá a brit kormányfő.
A kormányfő szerint a népszavazást a 2015-ben kezdődő parlamenti ciklus első felében kell megtartani. Ez azt jelenti, hogy a referendumot legkésőbb 2017 végéig megtartják, ha a Liberális Demokratákkal koalícióban kormányzó Konzervatív Párt megnyeri a 2015-ben esedékes választásokat. A 2010 óta ellenzékben politizáló Munkáspárt ugyanis elveti az EU-tagságról szóló népszavazást.
(...)
Link

No comments: