Monday, October 30, 2006

Marad a bolgár elnök

A jelenleg is hivatalban lévő elnök, Georgi Parvanov nyerte a bolgár elnökválasztás második fordulóját, így további öt évig ő tölti be a posztot, s bevezetheti országát az Európai Unióba. Az első eredmények alapján a szocialista elnök a szavazatok 79-80 százalékát, míg ellenfele az ultranacionalista, populista Volen Sziderov 20-21 százalékot kapott.

Bulgáriában a 6,4 millió választásra jogosult szavazó mintegy 39 százaléka adta le a voksát. Az egy héttel ezelőtti első fordulóban is Parvanov végzett az első, az ultranacionalista populista Volen Sziderov pedig a második helyen, ám az alacsony részvétel miatt nem volt eredményes az első forduló. A második körben már csak az első két helyezett versengett egymással, ezúttal már a részvételi aránytól függetlenül az egyszerű többség is elegendő lett volna a győzelemhez.

Parvanov az első elnök Bulgáriában, akit az 1989-es rendszerváltás óta először újraválasztanak. A poszt elnyerése most különös jelentőségű, hiszen Bulgária január 1-én csatlakozik az Európai Unióhoz.

EUvonal

No comments: