Wednesday, January 17, 2007

Szorosabb rendőrségi együttműködésről állapodtak meg az EU-tagállamok

A tagállamok belügyminiszterei megállapodtak a prümi szerződés az EU szabályokba való beemeléséről, amely a bűnözés és terrorizmus elleni harc hatékonyabbá tétele érdekében hozzáférést biztosít a tagállamoknak egymás bűnügyi nyilvántartásaihoz.

A drezdai ülésen a 27 tagállam és az Európai Bizottság egyetértettek, hogy megosztják egymással gépkocsi nyilvántartásukat, az ujjlenyomat, valamint a DNA adatbázisokat.

A prümi szerződés, amelyet Ausztria, Belgium, Franciaország, Németország, Luxemburg, Hollandia és Spanyolország kötött 2005-ben, lehetővé teszi, hogy más tagállamok is hozzáférjenek az egyes nemzeti, rendőrségi adatbázisokhoz és a bűnelkövetők üldözésében széles körű adatcserét irányoz elő. Sajtóértesülések szerint azonban Csehország, Lengyelország, Nagy-Britannia és Írország még időt kért arra, hogy megvizsgálja a javaslat pénz- és igazságügyi vonatkozásait.Schäuble szerint a német-osztrák adatcsere óta, 1500 azonosítatlan ujjlenyomatot sikerült azonosítani az osztrák rendszer alapján.

Euvonal

No comments: