Thursday, July 26, 2007

500 milliárd forintnyi uniós pénzt osztottak ki a kiemelt projekteknek

Több mint 500 milliárd forintnyi támogatásról döntött a kormány, amelyet 271 kiemelt projekt kap majd az Új Magyarország fejlesztési Terv keretében. A fejlesztések között szerepelnek humán programok, útépítés, a Szépművészeti Múzeum bővítése, a Budavári Palota, a Zeneakadémia, és a Skanzen fejlesztése, de helyet kapott benne a hajdúszoboszlói fürdőváros és a balatonfüredi városközpont felújítása is.
A több mint 500 milliárd forint támogatási értékben összesen 271 kiemelt fejlesztés támogatásáról született döntés, ezek közül 191 ügyében 6 hónapon belül szerződést lehet kötni, 80 darabot pedig támogat ugyan a kormány, de további átdolgozás szükséges. Ez utóbbiakat szeptember végéig lehet újra beadni, döntés november folyamán születhet.
A kormány 117 alsóbbrendű út fejlesztését és 74 kiemelt projektet támogatott. Megvalósulhat többek között Budapesten a Szépművészeti Múzeum térszint alatti bővítése, a Budavári Palota fejlesztése és megújul a Liszt Ferenc Zeneakadémia. Az esztergomi Bazilika pincerendszerének turisztikai hasznosítása is megkezdődik, valamint támogatásban részesül a Szentendrei Skanzen fejlesztése. Folytatódik a Balatonfüredi Városközpont felújítása, támogatást kap Hajdúszoboszló fürdőváros továbbépítése, Miskolcon pedig a Mechatronikai Park fejlesztése részesül uniós forrásból. A sárvári kórházat térségi rehabilitációs központtá fejleszthetik és kiemelt fejlesztési támogatásban részesül a Homokhátság elsivatagosodásának megakadályozását célzó projekt.
A projektek gazdáinak mostantól van lehetőségük arra, hogy benyújtsák a részletesen kidolgozott, gazdaságossági számításokkal alátámasztott projektet és felkészüljenek a szerződéskötésre: a 74 projekt gazdájának 6 hónapja van arra, hogy szerződést kössön az NFÜ-vel.
A kormány további 74 kiemelt projekt-javaslatot és 6 alsóbbrendű utat támogatna, ám ezek további kidolgozást igényelnek. Az ezekről szóló új javaslatokat szeptember végéig kell ismét benyújtani az NFÜ-nek és november végéig születhet döntés a projektek támogatásáról.
A most nem támogatott 246 projekt még mindig indulhat az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázatain, melyeket augusztusban hirdetnek majd meg, és amelyek a kiemelt projekteken túl több mint 2.000 milliárd forint támogatás elérését teszik majd lehetővé. Magyarország számára 2013-ig 22,4 milliárd euró uniós támogatás áll rendelkezésre.
Euvonal

No comments: