Monday, November 26, 2007

Megállapodás az EU 2008-as költségvetéséről

Pénteken (2007. november 23.) késő éjjel megállapodás született Brüsszelben az Európai Unió jövő évi költségvetéséről. A megegyezés szerint az EU finanszírozza a Galileo projektet és az Európai Technológiai Intézetet. Az EU történetében először több pénzt költ majd a növekedésre és a foglalkoztatásra mint a közös agrárpolitikára.
Az Európai Parlament, a Tanács, illetve az Európai Bizottság abban állapodott meg, hogy jövőre 600 milliót szánnak a Galileo programra a "versenyképesség a növekedésért és foglalkoztatásért" című fejezeten belül. A programra 2,4 milliárd euróval kell többet költenie az EU-nak 2013-ig, amelyből 1,6 milliárdot a 2007-es költségvetés mezőgazdasági támogatási keretének fel nem használt pénzeiből fedeznek.
A koncessziós szerződésről folytatott tárgyalások, amelyek az infrastruktúra kifejlesztését és üzemeltetését a magánszektor kezébe helyezték volna még tavasszal elakadtak, így a Bizottság kezdeményezte, hogy a Galileo kiépítési szakaszának teljes költségét a közös kasszából fizetnék. Az EGNOS és a Galileo finanszírozásához szükséges költségvetési források összegét a 2007. január 1-jétől 2013. december 31-ig terjedő időszakra 3,4 milliárd euró összegben határozták meg.
A Galileo európai rádió-navigációs rendszer összesen 30 műholdból áll majd, amelyek 24 000 km magas pályán keringenek, és ötféle szolgáltatást látnak el. A műholdas rendszer alkalmazása a mindennapi életben is igen sokrétű lehet, a járművek irányításától a közlekedésbiztonságon át a különféle kereskedelmi tevékenységekig (bankszektor, geológia, közművek, energia stb.) is terjedhet.
Hasonló vita alakult ki az Európai technológiai Intézet ügyében. A tagállamok végül megállapodtak, hogy különböző költségvetési fejezetekből plusz 309 millió eurót allokálnak az intézménynek, amely így 2008-ban kezdheti meg működését.
Jose Manuel Barroso üdvözölte a megállapodást, és úgy fogalmazott, hogy az új büdzsé „az eredményes Európa” költségvetése. Ez az első alkalom, hogy az EU több pénzt költ a gazdasági célok megvalósítására, mint a közös agrárpolitikára. Vitás kérdés volt még az EU közös kül- és biztonságpolitikájával kapcsolatos feladatok költségeinek finanszírozása. Erre 2008-ban 285,3 millió eurót terveztek a tagállamok, amelyben az EU koszovói missziója is szerepel.A 2008-as büdzsé összesen 120,3 milliárd euróval számol, amely az EU bruttó nemzeti jövedelem több mint 0,956 százaléka.
Euvonal

No comments: