Saturday, May 24, 2008

Bizottsági javaslatok az agrárpolitika átalakítására

A KAP 2003-ban elindított reformja számos felülvizsgálati záradékot tartalmaz 2007-2008-ra vonatkozóan, mely lehetővé teszi, hogy a meglévő politika alapvető reformja nélkül módosíthassák a jelenlegi jogszabályokat. Ennek megfelelően kezdett a Bizottság a KAP „állapotfelmérésébe”, melynek lezárulta után a Bizottság ismertette elképzeléseit a mezőgazdasági támogatások átalakításával kapcsolatban.
  • A Bizottság javasolja az egységes farmtámogatási rendszer (SPS) egyszerűsítését. Ezzel kapcsolatosan véglegesen eltörölnék a kötelező területpihentetést, amely jelenleg a szántóföldi növényeket termelő gazdálkodóknak előírja területük tíz százalékának ugaroltatását. Teljesen felszámolnák az esetenként még alkalmazható termeléstől függő támogatások rendszerét is, ez alól kivételt képeznének az anyatehénre, kecskére és juhra vonatkozó közvetlen kifizetések. A termelés és a támogatás teljes különválasztásával azt kívánják elérni, hogy a gazdák a piaci változásokra megfelelő módon reagáljanak, azaz a keresletnek megfelelően növelhessék termelésüket.
  • A Bizottság ad hoc intézkedésként már tavaly decemberben indítványozta a tejkvóták 2 százalékos növelését, a jelenlegi jogszabály-tervezetben azonban továbbmegy: a korlátok teljes megszüntetése mellett érvel. A tejkvóta felszámolását 2015 áprilisára tervezik, addig azonban öt lépésben végrehajtott, fokozatos növeléssel kívánják elérni a gazdák és a feldolgozóipar alkalmazkodását az új rendszerhez.
  • A Bizottság a durumbúza, a rizs és a sertéshús esetében az intervenció eltörlésére is javaslatot tett. A takarmánygabonák vonatkozásában az intervenció szintje nullára csökkenne, a kenyérgabona, a vaj és a sovány tejpor esetében pályázati rendszert vezetnének be.
  • A jogszabály-tervezetben kifizetési korlátozások is megjelennek: egy adott gazdaságnak folyósítható legkisebb összegű kifizetés évi 250 euró lenne. Egy másik elképzelés szerint az 1 hektárnál kisebb gazdálkodó egységek egyáltalán nem kaphatnának direkt támogatást, de az is elképzelhető hogy végül mindkét korlátozást bevezetik.
  • A Bizottság javaslatot tett az energianövényekre vonatkozó támogatás eltörlésére is.
  • Az előzetes híreszteléseknek megfelelően a Bizottság lehetőséget ad a jelenleg még az egyszerűbb egységes területalapú támogatási rendszert (SAPS) alkalmazó tíz új tagállamnak (Szlovénia és Málta már áttért az SPS-re), hogy 2010 helyett 2013-ig fenntarthassák ezt a rendszert. A sokkalta szigorúbb, hektáronkénti támogatás helyett a jogosultságon alapuló farmtámogatási rendszerre való áttérés alternatívája azonban addig is nyitva áll előttük. Magyarország várhatóan augusztus elsejéig bejelenti, át kíván-e térni az SPS-re.
  • A jogszabály-tervezet javasolja a vidékfejlesztésre történő forrásátcsoportosítás (moduláció) növelését: a nagyobb gazdálkodók agrártámogatásának a jelenlegi 5 százalék helyett 2012-re 13 százalékát csoportosítanák át a vidékfejlesztési alapba. Az így fennmaradó pénzeszközöket a tagállamok az éghajlatváltozás, a megújuló energiaforrások, a vízgazdálkodás és a biológiai sokféleség területét érintő programok megerősítésére fordíthatnák. Magyarországot a moduláció nem érinti addig, míg el nem érjük a száz százalékos támogatási szintet a közvetlen támogatások terén, tehát 2012-ig.

No comments: