Friday, May 9, 2008

Egységes nemzetközi fellépést az eurózónának!

Az Európai Bizottság az euró tíz évét vizsgáló közleményében pozitívan értékeli a csoport eddig elért eredményeit, ugyanakkor egy egységesebb nemzetközi fellépés érdekében hosszabb távon egy közös képviselet felállítását javasolja.
A csaknem pontosan tíz évvel ezelőtt született döntés értelmében az EU akkori vezetői 1999 január 1-jei dátummal határoztak az euró bevezetéséről. A közös valuta „vitathatatlan politikai és gazdasági siker”, nyilatkozta Joaquin Alumnia, gazdasági- és pénzügyi biztos szerdán (2008. május 7.), az Európai Parlamentben. Ugyanakkor hozzátette, hogy az euró „nem mindig örvend az őt megillető fogadtatásnak”, hiszen az egyes tagállamokban gyakran minden gazdasági probléma bűnbakjává kiáltják ki.
Az EU vezetői által szerdán elfogadott jelentés az euróövezet olyan kulcsfontosságú eredményeit hangsúlyozza, mint a „fenntartható árstabilitás”, a kamatlábak átlag 9%-ról 5%-ra csökkenése, az eredményesebb fiskális politikák és az 1999 óta teremtett 16 millió új munkahely. A dokumentum ugyanakkor elismeri, hogy az euró bevezetése óta eltelt tíz évben az évi 2%-os gazdasági növekedés nagyjából megegyezik a közös valuta bevezetését megelőző évek adataival.
A várhatóan a jövő év elején életbe lépő Lisszaboni Szerződés értelmében a Bizottság már a közösség pénzügyminisztereinek jóváhagyása nélkül küldhet „közvetlen figyelmeztetést” bármely tagállamnak, ha valamilyen területen a reformok elmaradását érzékeli.
Az euróövezet működésével kapcsolatban a biztos ugyanakkor szót emelt a csoport egységes fellépés mellett. Jelenleg ugyanis az eurózóna tagállamai külön-külön képviseltetik magukat olyan nemzetközi pénzügyi szervezetekben, mint a Nemzetközi Valutaalap vagy a fejlett országok vezetőit tömörítő G7 csúcstalálkozókon, ahelyett, hogy egységes véleményt és nagyobb súlyt képviselve, maga az eurócsoport képviseltetné magát. A Bizottság ugyanakkor tisztában van azzal, hogy ez jelenleg messze van a politikai realitástól, az egységes fellépésre való igény sokkal inkább egy közép-, hosszú távú célkitűzésként fogalmazódott meg.
Euvonal

No comments: