Friday, June 5, 2009

Hollandiában már lezárult a szavazás

Hollandiában tegnap, június 4-én járultak az urnákhoz a szavazók. A kormány már ismertette is az eredményeket, melyek azonban még nem tekinthetők véglegesnek.
A holland előzetes eredmények szerint a Geert Wilders vezette szélsőjobboldali párt (PVV) nyerte meg a voksok 17 százalékát, ezzel úgy tűnik, négy helyet szereznek a huszonöt holland székből az Európai Parlamentben. A pártnak korábban nem volt képviselete az EP-ben. „Az embereknek elegük van a mostani Európából: a nagy és költséges Európából, melyben napirenden van egy esetleges török csatlakozás” - kommentálta az eredményeket Geert Wilders. Pártjával a török csatlakozás ellen, és a migrációs politika szigorítása érdekében fognak politizálni, sőt, távoli céljaik közt szerepel az Európai Parlament megszüntetése is. A pártelnök már ismerős lehet sokak számára anti-iszlamista nézeteiről, valamint a Fitna című, nagy botrányt kiváltó dokumentumfilmről, melyben a Koránt vette célpontba. Geert Wilders a film bemutatása óta 24 órás védelemben részesül.
A legtöbb mandátumot a kormánypárti Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) szerzik valószínűleg, akik a szavazatok 20 százalékát kapták, így ők öt mandátumhoz juthatnak az európai törvényhozásban. A voksok 12,2 százalékát kapta meg a jelenleg szintén kormányon lévő Munkapárt (PvdA), akik a legnagyobb veszteséget könyvelhetik el 2004-hez képest: hét képviselő helyett idén valószínűleg csak hármat delegálhatnak. Ez a visszaesés betudható a jelenlegi gazdasági helyzetnek és a Balkenede miniszterelnökkel szemben megerősödött elégedetlenségnek. Az előzetes eredmények alapján a jelentősebb pártok közül a liberálisok (VVD) és a Zöldek három-három, a Keresztény Unió (CU) két képviselővel.
Euvonal

No comments: