Saturday, June 20, 2009

Megállapodás az uniós pénzügyi felügyeletről

Az Európai Tanács csütörtöki ülésén általános megállapodás született az uniós pénzpiaci felügyeleti rendszerről, amelyre a Bizottság a jelenlegi válság következményeként múlt hónapban tett javaslatot. A korábban fenntartásait hangoztató Gordon Brown is áldását adta a tervre, miután garanciákat kapott arra, hogy a Pénzpiaci Felügyeletek Európai Rendszerének felállítása nem veszélyezteti a tagállamok államkincstáraik feletti kontrollját.
Az Egyesült Királyság a bizottsági kezdeményezés közzétételét követő hetekben erőteljesen lobbizott az ellen, hogy a javaslat alapján felállítandó páneurópai hatóságok a tagállamok kormányait a tulajdonukba került pénzintézetek reprivatizációjára kötelezhessék.

A megegyezés értelmében a bankrendszert, a biztosítókat illetve az értékpapír-piacot felügyelő három európai hatóság kötelező erejű döntéseket hozhatna, továbbá vizsgálatot folytathatna a határon átnyúló ügyletekben, valamint közvetítene a tagállami hatóságok közötti vitás esetekben.

Az Egyesült Királyság végül belegyezett abba, hogy az újonnan felállítandó Európai Rendszerkockázati Tanácsot az Európai Központi Bank mindenkori elnöke vezesse. Gordon Brown azért ellenezte korábban ezt, mert így az eurózónán kívüli országok állampolgárai nem ülhetnek az európai pénzügyi rendszer makroszintű felügyeletét ellátó testület vezetői székébe.

Az Európai Tanácson elfogadott alapelvek nyomán a konkrét jogszabályok kidolgozása az ősz folyamán indul meg. Egyelőre azonban még nem tisztázott, hogy ezen jogszabályokhoz a Szerződések melyik cikkei biztosítanák a jogalapot, ami azért fontos, mert ettől függ, hogy a Tanácsban egyhangúságra vagy minősített többségre van-e szükség az elfogadásukhoz.

Euvonal

No comments: