Wednesday, March 14, 2012

Jóváhagyták a magyar kohéziós pénzek felfüggesztését

Kedden délután döntést hoztak a tagállamok pénzügyminiszterei: az Európai Bizottság javaslatára a kohéziós forrásokból 495 millió eurót fagyasztanak be 2013. január 1-től, de csak abban az esetben, ha Magyarország nem tesz hatékony lépéseket a költségvetési hiány tartósan három százalék alá szorítása érdekében. A büntető intézkedést már idén júniusban hatályon kívül helyezik, ha Magyarország addig meghozza az elvárt kiigazító lépéseket. Az előző napokban még olyan értesülések láttak napvilágot, hogy a miniszterek szeptemberben térnének vissza Magyarország ügyére.


Hétfőn az euróövezeti pénzügyminiszterek a rossz deficitadatokat felmutató Spanyolországgal szemben jelentős megértést mutattak. Ennek nyomán kedden több uniós ország arra az álláspontra helyezkedett, hogy Magyarországgal szemben is méltányosabban kell eljárni, így a döntés a vártnál sokkal jobban elhúzódó vita nyomán született meg.


A Gazdasági és Pénzügyek Tanácsa ülésén Magyarországot képviselő Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint a magyar nemzeti érdekek és az európai uniós értékek szempontjából egyaránt olyan ésszerű megoldás született, amellyel megszűnt az országgal szembeni kettős mérce. Matolcsy az ülés után úgy fogalmazott: „első ízben tapasztaltam miniszterként, hogy az EU-tagállamok legalább kétharmada kiállt Magyarország nemzeti érdekei mellett”. Mint mondta, ez „megható volt és biztató”.


Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a témában elmondta: most rendelkezésre áll egy viszonylag rövid idő, „ami alatt viszont bizonyíthatunk”, és a kormány elérheti, hogy ne függesszék fel a támogatások folyósítását.


A kohéziós alapra vonatkozó uniós szabályok szerint, ha valamely kedvezményezett tagállamban túlzott költségvetési hiány áll fenn, és az erről kiadott tanácsi ajánlást az érintett tagállam részéről nem követte eredményes intézkedés, az alapból az érintett tagállam részére tett kötelezettségvállalások teljes vagy részleges felfüggesztéséről határozhat, a felfüggesztésről szóló határozatot követő év január 1-jei hatállyal. A szabályok szerint ha a Tanács megállapítja, hogy az érintett tagállam megtette a szükséges kiigazító intézkedést, késedelem nélkül határoz az érintett kötelezettségvállalások felfüggesztésének megszüntetéséről is.


Euvonal

No comments: