Saturday, March 3, 2012

Új fiskális paktum

A brüsszeli csúcstalálkozó második napján írták alá a tagállamok – Nagy-Britanniát és Csehországot leszámítva – azt a fiskális paktumot, amely garantálja a szigorúbb költségvetési fegyelmet.
A dokumentum hivatalosan a Szerződés a Gazdasági és Pénzügyi Unión belüli stabilitásról, koordinációról és kormányzásról nevet viseli. Az uniós állam- és kormányfők találkozójának második napját megnyitó aláírási ceremónián Herman Van Rompuy, a kormányfői tanács elnöke hangoztatta: olyan előrelépésről van szó, amely segít helyreállítani a bizalmat az EU Gazdasági és Pénzügyi Uniója iránt. A dokumentum megalkotását annak idején kezdeményező Angela Merkel német kancellár pedig az EU történetében mérföldkőnek minősítette az aláírást.
A paktumot magyar részről Orbán Viktor miniszterelnök írta alá, aki egy péntek reggeli interjúban elmondta, hogy az új európai uniós fiskális paktum segít az euró megerősítésében, ez pedig Magyarország érdeke is. Ugyanakkor kiemelte, hogy a szerződés Magyarországra csak azután vonatkozik majd, hogy csatlakozott az eurózónához.
A paktum szerint az euróövezeti országok vállalják, hogy államháztartásuk szerkezeti hiányát a bruttó hazai termékhez (GDP) képest legfeljebb 0,5 százalékon tartják. Emellett minden állam automatikus kiigazítási mechanizmus életbe léptetését helyezi kilátásba arra az esetre, ha a rájuk vonatkozó középtávú célkitűzéstől, illetve az ahhoz vezető korrekciós pályától jelentősen eltérnek. Ez a szerződés tartalmazza az úgynevezett adósságféket is, vagyis a belső államadósság szinten tartásának kötelességét.
A paktum előírja, hogy eurózóna országainak ezentúl évente legalább kétszer külön is tartaniuk kell legfelsőbb szintű tanácskozást, azon felül, hogy az EU évente legkevesebb négy csúcstalálkozót rendez. Az aláíró országoknak a megállapodás szerint alkotmányukba vagy más kiemelt törvényükbe kell foglalniuk a költségvetési fegyelemre vonatkozó utalást.

Euvonal

No comments: