Monday, May 7, 2012

Francois Hollande lett Franciaország új elnöke

A hivatalos eredmények szerint a szocialista Francois Hollande 51,56 százalékkal megnyerte a francia elnökválasztást. A konzervatív Nicolas Sarkozy leköszönő államfő 48,44 százalékot ért el az elnökválasztás vasárnap tartott második fordulójában.

Hollande-nak államfőként a rekordméreteket öltő, több mint tíz százalékos munkanélküliség, a deficit és az államadósság lefaragása lesz a legfőbb feladata, valamint kezelnie kell a franciáknak a Brüsszel által megkívánt strukturális reformokkal és megszorításokkal szembeni, egyre növekedő elégedetlenségét is.

Francois Hollande egy korábbi beszédében mondta a következőket: „A forduló másnapján, ha mandátumot kapok, memorandumot fogok intézni az (uniós) államfőkhöz a paktum újratárgyalásáról.” Ennek négy fő pontja: eurókötvények létrehozása infrastrukturális ipari projektek finanszírozásához, az Európai Beruházási Bank finanszírozási lehetőségeinek felszabadítása, pénzügyi tranzakciós adó bevezetése, valamint az európai strukturális alapok fel nem használt maradványainak mozgósítása különböző projektekhez – mondta.


No comments: