Wednesday, May 16, 2012

Görög kormányválság


Görögországban ügyvivő kormányt neveznek ki, miután eredménytelenül zárultak a kormányalakítási tárgyalások. Francois Hollande és Angela Merkel kiáll Görögország euróövezeti tagsága mellett. 
A görög államfő hivatala kedden jelentette be, hogy eredménytelenül értek véget a kormányalakítási tárgyalások, ezért új választást írnak ki. A választásokig szerdán, május 16-án ügyvivő kormányt neveznek ki az ország élére. A hírek hallatára a piacok nyugtalansága növekszik, több elemző cég továbbra is a görögök euróövezetből való távozását prognosztizálja. 
A pénzpiacok nyugtalansága annak ellenére is nő, hogy Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande új francia elnök a tegnapi napon kiálltak Görögország euróövezeti tagsága mellett. Angela Merkel elmondta: maguk a görögök is azt szeretnék, hogy hazájuk a közös európai fizetőeszközt használó uniós tagállamok között maradjon. Berlin és Párizs hajlandó támogatást nyújtani ehhez, akár „pótlólagos gazdaságösztönző” lépésekkel is, ha Athén ezt igényeli. Ugyanakkor a görög félnek be kell tartania a nemzetközi pénzügyi támogatáshoz kapcsolódó megállapodást – szögezte le.

No comments: