Wednesday, September 6, 2006

EP a regisztrációs adó ellen

Az Európai Parlament kedden 385-139-109 arányban, módosításokkal együtt támogatásáról biztosította azt a bizottsági javaslatot, amely az autók regisztrációs adójának fokozatos megszűntetéséről, a kocsik után fizetendő adók rendszerének átalakításáról szól.

Jelenleg a regisztrációs adóra vonatkozó tagállami szabályok teljesen eltérőek. Egyes tagországokban nincs ilyen adónem, máshol a regisztrációs adó elérheti a gépkocsi (adók nélküli) értékének 180 százalékát is.

Az Európai Bizottság ezért azt javasolta, hogy fokozatosan töröljék el a regisztrációs adót. Az EP most öt helyett tízéves átmenetet javasolt. Így - vélték a képviselők - biztosítható lenne, hogy a meglévő kocsik ne értékelődjenek le hirtelen, és az új adórendszerre történő átállás is zökkenőmentes legyen. Ezzel párhuzamosan a tagállamok emelhetnék a többi gépkocsiforgalmi, illetve egyéb adót, tehát átalakulna az autók után fizetendő adók rendszere, miközben az országok sem esnének el bevételeiktől.

Jelenleg ugyanazért az autóért több ország is kivethet regisztációs adót, ha az egyik tagállamban már bejegyzett kocsit átviszik egy másikba. A javaslat értelmében a jövőben ilyenkor az autót korábban bejegyző tagállamnak vissza kell majd térítenie a regisztráció címén beszedett adó egy részét. Az EP arra is felhívta a figyelmet, hogy a kettős adóztatás elkerülésére különösen ügyelni kell „azon uniós polgárok esetében, akik származási országukba térnek vissza több mint két év más tagállamban eltöltött idő után”.

A javaslat további lényeges eleme, hogy a környezetvédelmi szempontok érvényre juttatása érdekében a károsanyag-kibocsátáshoz kötnék az éves gépkocsiforgalmi, illetve a regisztrációs adót.

A Parlament elfogadott egy olyan módosítást is, amely értelmében a tagállamok „a klasszikus és veterán gépjárművek megőrzése érdekében” mentesíthetik a gépjárműadó-fizetés alól a húsz évnél öregebb autókat.

EuVonal

No comments: