Saturday, December 23, 2006

Fokozatos munkaerőpiaci nyitás a bolgár és a román munkavállalók előtt

Ahogy korábban jelezte, a kormány szerdai (2006. december 20.) ülésén a magyar munkaerőpiac fokozatos megnyitásáról döntött a román és a bolgár munkavállalók előtt. Az első két évben a két új tagállamból érkezők 219 szakmában helyezkedhetnek el könnyített eljárással. Ezekben a szakmákban is kötelező marad a munkavállalási engedély, azonban azt automatikusan adják majd meg. A kormányszóvivő szerint az érintett szakmákban - például az élelmiszer-, a textil-, az építőiparban, vagy az egészségügyben - Magyarországon munkaerőhiány van.

Az új szabályozás szerint továbbra is könnyítetten juthatnak majd a munkaerőpiacra azok, akik gyakornokként dolgoznak vagy szezonális munkát vállalnak Magyarországon. Ezekben az esetekben megmarad az eddig alkalmazott kvóta-rendszer, vagyis továbbra is évente 700 gyakornok, illetve 8000 szezonális munkás dolgozhat hazánkban - mondta.

Azokon a területeken, ahol nincs munkaerőhiány, csak fokozatos nyílik meg majd a munkaerőpiac. A kormány egy év múlva vizsgálja meg újra a kérdést. A könnyített engedéllyel betölthető állások listája elérhető az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján a www.afsz.hu oldalon. Közben Németország is bejelentette, hogy legalább két évig korlátozni kívánja a bolgár és a román munkavállalók bejutását munkaerőpiacára. A román és bolgár munkavállalók foglalkoztatását mindenekelőtt az építőiparban és a hozzá kapcsolódó ágazatokban akadályozzák.
EuVonal

No comments: