Thursday, December 7, 2006

2007 decemberétől lehetünk Schengen-tagok

Az Európai Unió bel- és igazságügyi miniszterei döntése szerint a 2004-ben csatlakozott tagországok 2007 decemberében léphetnek be a schengeni övezetbe, feltéve, hogy megfelelnek az EU által támasztott szigorú határőrizeti, vám- és biztonsági követelményeknek.

Az EU szakértői nyár végéig még további ellenőrzéseket végeznek az érintett államokban, és feltehetően ősz elején döntenek véglegesen arról, hogy közülük melyek csatlakozhatnak az elsők között az övezethez.

Az EU eredetileg a jövő év októberében tette volna lehetővé a belső határellenőrzéstől mentes terület kiterjesztését a 2004-ben, a szervezetbe belépett tíz országra, de e határidő kitolódott. A Bizottság szerint a csúszás oka a SIS II számítógépes adatbázis technikai hibája, amely a schengeni övezet alapköve. Az adatbázis többek között a lopott autók, a körözött, vagy egyes országokból kitiltott személyek adatait tartalmazza az új tagok információival kibővítve.

Portugália még szeptember végén javasolta, hogy az új tagállamok a jelenlegi SIS adatbázishoz csatlakozzanak, amíg a SIS II adatbázis el nem készül. A tagállamok miniszterei e javaslatot jóváhagyva lehetővé tették, hogy az eredeti tervekhez képest néhány hónapos csúszással az EU-10-ek is Schengen-taggá válhassanak.

EuVonal

No comments: