Thursday, November 30, 2006

A román és a bolgár biztosjelölt parlamenti meghallgatása

Vajon Meglena Kuneva és Leonard Orban lesz-e 2007 januárjától a két új európai biztos? Az Európai Parlamenté a végső döntés, ezért november 27-én a két biztosjelölt Brüsszelben járt, és beszédet tartott, majd eszmecserét folytatott EP-képviselőkkel és megfigyelőkkel. A döntő szavazásra decemberben kerül majd sor a parlamentben.
A jelöltek meghallgatásait azok a parlamenti bizottságok szervezték, amelyek az új biztosok számára kijelölt területekkel foglalkoznak. Mivel Leonard Orban, a román biztosjelölt a többnyelvűséget és az interkulturális párbeszédet felügyelő tárca várományosa, a kulturális és az alkotmányügyi bizottság intézett hozzá kérdéseket. A bolgár biztosjelölt, Meglena Kuneva a fogyasztóvédelemért lesz felelős, ezért meghallgatásán a belső piaci és fogyasztóvédelmi szakbizottság tagjai voltak jelen. Leonard Orban, a román jelölt Leonard Orban meghallgatása során az EP-képviselők az alábbi témakörökről érdeklődtek:

  • Többnyelvűség az európai intézményekben;
  • fordítási és tolmácsolási erőforrások
  • Interkulturális együttműködés
  • Kisebbségi nyelvek

A tárca határaiOrban kijelentette, hogy a többnyelvűség az EU-ban elengedhetetlen, hisz része az identitásának. „Az angol nem elég... a többnyelvűség a gazdaságra és a versenyképességre is jó hatással van.” A jelölt két fő célt tűzött maga elé: az uniós fordítói, tolmácsolási és kiadói szolgáltatások magas színvonalával biztosítani kell a hatékony kommunikációt az intézmények között és a polgárok felé, ugyanakkor törekedni kell a többnyelvűség költségeinek elfogadható szinten tartására. Körülbelül 3400 bizottsági tisztviselő munkáját fogja irányítani. Ígéretet tett arra, hogy támogatja az iskolai nyelvtanulást, és párbeszédre törekszik a kisebbségekkel. Feladatunk „az EU minden nyelvének védelme, beleértve a kisebbségek nyelveit is”.

Meglena Kuneva, a bolgár jelölt Meglena Kuneva meghallgatása során az EP-képviselők az alábbi témakörökről érdeklődtek:

  • Képes lesz-e a beilleszkedni a testületbe
  • Korlátozott idő és költségvetés
  • Fogyasztóvédelem az új tagállamokban

Fogyasztói hitelekKuneva elmondta, hogy ahol lehetséges, össze kell hangolni a fogyasztóvédelmi jogszabályokat. Hangsúlyozta a kutatás és a kommunikáció fontosságát, és párbeszédet ígért az állampolgárokkal és a fogyasztói szervezetekkel, illetve a parlament és a nemzeti kormányok kapcsolatának szorosabbra fűzését tűzte ki célul. A korlátozott költségvetésre úgy reagált, hogy az „segít a prioritások pontosabb meghatározásában”.

EP sajtóosztály

No comments: