Saturday, April 21, 2007

Elfogadták a rasszizmus elleni keretszabályozást

A bel- és igazságügyi miniszterek megállapodtak a rasszizmus elleni keretszabályozásban, amely három éves szabadságvesztéssel büntethetné a faji gyűlöletkeltést vagy a népirtások tagadását. A szöveg végül nem tér ki a holokauszt-tagadásra, de elítéli a totalitárius rezsimek által elkövetett bűncselekményeket.

A keretszabályozás EU-szerte egytől három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti a nyilvánosan erőszakot vagy gyűlöletet szítókat és azokat akik tagadják vagy triviálisnak nevezik a népirtást, az emberiség elleni- és a háborús bűntetteket.

A holokauszt-tagadást a szöveg végül nem említi, bár az már tilos Németországban és Ausztriában, míg Nagy-Britanniában a szólásszabadság égisze alatt megengedett, ha nem kelt gyűlöletet.

Lengyelország és a Balti államok követelésére, amely szerint a szabályozásnak a sztálini érában, a Szovjetunióban elkövetett bűntetteket is magában kell foglalnia, kompromisszumos megoldás született, mert a kerethatározat végül elítéli a totalitárius rezsimek által elkövetett bűncselekményeket.

A tagállamoknak két évük lesz a kerethatározat jogrendjükbe való beültetésére.

Euvonal

No comments: