Saturday, April 28, 2007

zzzzÜrpolitika

Új űrpolitikát terjesztett elő a Bizottság

Az Európai Bizottság közzétette közös európai űrpolitikára vonatkozó terveit, amelyek a globális kihívások hatékonyabb kezelése érdekében összevonnák a 27 tagállam erőforrásait.

A program hatékonyabbá kívánja tenni az európai erőfeszítéseket, és össze kívánja hangolni a védelmi és civil űrprogramokat és technológiákat, valamint ösztönzi a közös nemzetközi projektekben való részvételt, mint például a Kínával vagy Indiával való együttműködés a Mars misszióban.

Günter Verheugen ipari biztos szerint bár Európa elöl halad a technológiai szektor tekintetében, messze Amerika és Oroszország mögött kullog, míg Kína és India rohamosan dolgozza le 10 éves technológiai hátrányát. Európának saját űrpolitikára van szüksége, ha biztosítani akarja gazdasági és politikai jövőjét - mondta a biztos. „Szükségünk van a függetlenségünkre” - tette hozzá.

A Bizottság szerint a most közzétett űrprogram hozzávetőleg 2,4 milliárd euróba kerülne. Az EU űrpolitikáját már 2005-ben ki kellett volna dolgozni, s a Bizottság a legfontosabb elemeket ekkor meg is nevezte, ám a testület és az Európai Űrkutatási Ügynökség közötti, a háttérben folyó politikai harcok miatt az nem indulhatott el. Belső hatalmi harcok miatt késik a műholdas navigációs rendszer, a Galileo projekt is.
euvonal

No comments: