Monday, April 23, 2007

Gyorsan bevethető határőr-egységeket hoz létre az EU

Az EU-tagállamok bel- és igazságügyi miniszterei megállapodtak, hogy gyorsan bevethető határőr-egységeket állítanak fel az illegális bevándorlók számának megfékezésére, amelyek a legveszélyeztetettebb országokban teljesítenek majd szolgálatot.

Ez az európai szolidaritás eddigi legjobb példája - vélte Franco Frattini bel- és igazságügyi biztos, miután a belügyminiszterek megállapodtak (2007. április 20.) a gyors reagálású egységek felállításáról.

A határőr-egységek, amelyek az EU határőrizeti ügynöksége, a Frontex felügyelete alatt működnek majd, 450 nemzeti szakértőt foglalkoztatnak majd és öt napon belül bevethetőek lesznek azokban az országokban, amelyeket „sürgős és kivételes” illegális migrációs hullám fenyeget. A megállapodás szerint az egységekbe mind a 27 tagállam küld határőröket.

A tagállamok célja, hogy kezeljék a mediterrán térségből és az atlanti óceán partjai felől érkező illegális bevándorlók által okozott problémákat. A múlt évben eddig soha nem látott számú afrikai menekült indult Európa felé, s több mint 31 ezer illegális bevándorló érte el a spanyol partokat. Ez hatszorosa a 2005-ben érkezett bevándorlóknak, és Olaszország, valamint Málta sem úszta meg a rohamot.
Euvonal

No comments: