Wednesday, September 26, 2007

Cukorreform több kompenzációval

Miután a 2006 februárjában elfogadott cukorreform termeléscsökkentési kvótáit nem sikerült elérni az Európai Parlament a szerkezetátalakítási segélyek növelését javasolta. Az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei ennek megfelelöen a cukoripar szerkezetátalakítási programjának módosításáról állapodtak meg. A Bizottsági szerint az intézkedéseknek köszönhetően a termelők 2010-ig további 3,8 millió tonna cukorkvótát adhatnak vissza.
Az új szabályok szerint a 2008/2009-es gazdasági évben a termelők a visszamondott kvóta minden egyes tonnája után 237,5 EUR kiegészítő kifizetésben részesülnek. A kifizetésekre visszamenőlegesen kerül sor, így azok sem nem szenvednek hátrányt, akik már lemondtak a kvótáikról.
Új elem az is, hogy a cukorrépa-termelők - a cukorgyárakra vonatkozó kvóták legfeljebb 10%-ának erejéig - közvetlenül is igényelhetnek támogatást a szerkezetátalakítási alapból. Szintén a vállalkozások bekapcsolódását hivatott ösztönözni, hogy azok a termelők, akik lemondanak 2008/2009-es kvótájuk bizonyos hányadáról, mentesülnek a szerkezetátalakítási levonás fizetése alól kvótájuk azon részére vonatkozóan, amely a 2007/2008-as gazdasági évben megelőző kivonás hatálya alá esett.
2008/2009 vonatkozásában a kvótáról való lemondás kérelmezése kétlépéses lesz: a második lépésben (határidő: 2008.3.31.) kizárólag az vehet részt, aki az első lépésben (határidő: 2008.1.31.) legalább az ez év márciusában meghatározott megelőző kivonás mennyiségi kívánalmainak megfelel. A Bizottság az első lépés után értesíti a vállalatokat arról, hogy milyen mértékben veszélyezteti őket a kompenzáció nélküli csökkentés 2010-ben, ha nem vesznek részt a második lépésben.
A Bizottság várakozásai szerint a változtatások eredményeként a termelők az eddig visszamondott 2,2 millió tonnán felül további 3,8 millió tonna mennyiségű cukorkvótáról mondanak majd le. Ha 2010-re nem lesz elegendő a kvótacsökkentés mértéke, a Bizottság azt kötelezően érvényesíti attól függően, hogy az egyes tagállamok mennyi kvótáról mondtak le.
Euvonal

No comments: