Wednesday, April 16, 2008

Levegővédelmi irányelv

Az unió tagállamai által jóváhagyott jogszabály újdonsága, hogy a levegőben lévő mikroszemcsés finom por arányára vonatkozóan is kötelező határértéket ír elő, ezzel kívánja visszaszorítani az olyan légúti megbetegedéseket, mint például az asztma vagy a hörghurut.
A levegő minőségéről szóló új jogszabály határértékeket és céldátumokat határoz meg - az emberi egészségre nézve legveszélyesebb szennyezőanyagok közé tartozó - finom por koncentrációjának csökkentésére, amelynek a koncentrációját a nagyobb részecskékkel együtt már szabályozták.
A tagállamoknak az új előírás alapján 2020-ig a 2010-es értékekhez képest átlagosan ötödével kell mérsékelniük a finom por koncentrációját a városi területeken. 2015-ig már 20 mikrogramm/köbméter alá kell csökkenteni a por jelenlétét, a meglévő légszennyezettségi határértékeken az új irányelv nem változtat.
Az új jogszabály ugyanakkor egyes határértékek eléréséhez nagyobb rugalmasságot biztosít a tagállamoknak azokon a területeken, ahol nehézséget okoz megfelelni az előírásoknak. Így az irányelv hatályba lépését követően három évig (2011 közepéig), vagy a nitrogén-dioxid és a benzol esetében legfeljebb öt évig (2010-2015) el lehet halasztani a korábban már szabályozott, nagyobb szemcsékre vonatkozó határérték teljesítését.
A most elfogadott irányelv a Bizottság által 2005 szeptemberében elfogadott, levegőszennyezésről szóló, 2005. évi tematikus stratégia egyik kulcsponti intézkedése, mely nagyra törő és költséghatékony célokat határoz meg az emberi egészség és a környezet minőségének javítására 2020-ig.
Euvonal

No comments: