Wednesday, February 22, 2006

Világelsővé nőhet az E.ON

A Mol gázüzletágának várományosa, a német E.ON közművállalat váratlanul csaknem harmincmilliárd euró készpénzt kínált a legnagyobb spanyol áramszolgáltatóért, amelynek megszerzésével a világ legnagyobb gáz- és áramszolgáltató konszernjévé nőheti ki magát.

Terjeszkedni kíván a tegnap bejelentett spanyol cégfelvásárlás révén a német E.ON, amely 29,1 milliárd eurót (csaknem 7300 milliárd forintot) ajánlott a legnagyobb spanyol áramszolgáltatóért, az Endesáért, méghozzá készpénzben. Ennél többet - készpénzben - eddig csak az amerikai AT&T telefontársaságért fizettek 2004-ben, 41 milliárd dollárt.

Az E.ON meglepte a piacot, mert váratlan húzásával kiszorította a vetélkedésből a spanyol Gas Naturalt, amely szintén szerette volna magába olvasztani az Endesát, a madridi kormány hallgatólagos rokonszenvétől kísérve. A Financial Times által idézett, de meg nem nevezett források úgy tudják, hogy az Endesa vezetősége örömujjongásban tört ki a német árajánlat hallatán.

A Veba és Viag 2000-es házasságából született E.ON azt ígéri a spanyol cégnek, hogy átvállalja a tartozásokat - ezzel az ügylet értéke 55 milliárd euróra ugrik -, s folytatja a fejlesztési tervek megvalósítását. Nem tervez elbocsátásokat, karcsúsítást sem. Ha valóban frigyre lépnek egymással, az E.ON a világ harminc országára terjeszti ki működését, s ötvenmillió ügyfelet számlálhat, így a világ legnagyobb gáz- és áramszolgáltatójává válik, lekörözve a francia EDF-et. A cég árbevétele ma is csaknem ötvenmilliárd euró, s a társaság hetvenezer alkalmazottat foglalkoztat. Az Endesa révén az E.ON megjelenhet Spanyolországban, Franciaországban, Itáliában és persze Latin-Amerikában is. A hagyományos európai piacok - Németország, Ausztria, Svájc, Svédország, Finnország, Nagy-Britannia és Közép-Európa - mellett. De a társaság feltűnt az Egyesült Államok középső részén, Kentucky államban is. Az E.ON létrejötte óta folyamatosan növekszik, megvette már a brit Powergen energiaszolgáltatót, majd a Ruhrgast, Európa legnagyobb gázimportőr cégét is. Magyarországon jelenleg az óriásvállalat az áram- és gázpiac fontos szereplője, és várhatóan felvásárolja a Mol gázüzletágát is, vagyis a kezébe kerül a hazai gázellátás. A konszern tavaly szerezte meg a holland NRE Energie-t, tulajdonrészt szerzett Romániában és Bulgáriában is. Piaci értékét tekintve az E.ON eddig a francia EDF mögött állt, de most is a világ legnagyobb befektetői kézben lévő gáz- és áramszolgáltatója.

A bejelentéssel egy időben az E.ON közölte, hogy üzemi eredménye tavaly nyolc százalékkal 7,3 milliárd euróra (több mint 1800 milliárd forintra) növekedett.

Nol

1 comment:

Anonymous said...

A spanyol kormány mindent megtesz, hogy az ENDESA ne kerüljön az E.On kezébe.

Zapatero spanyol energetikai oriást akar: a NATURAL GAS és az ENDESA együtt már nagy, globális játékosok lehetnek.

Íme a gyakorlat és az elmélet összütközése. A gyakorlatban a kormányok ezerrel dolgoznak azon, hogy az energetika saját kézben maradjon. Elméletileg persze mindenki nagy európai és támogatja a határokon(milyen határon???) átívelö mergereket...