Thursday, June 8, 2006

Az ET vizsgálója 14 európai államot gyanúsít a CIA-val való együttműködéssel

Tizennégy európai országot vádol a titkos CIA-repülőjáratok, illetve fogolytáborok ügyében az Európa Tanács megbízásából nyomozó svájci törvényhozó, Dick Marty. Lengyelországot és Romániát azzal gyanúsítja, hogy náluk valószínűleg titkos fogolytábor is működött.

A fogolytáborok létezésére azonban - mint szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében maga is elismeri - nincsenek közvetlen bizonyítékai, miközben Varsó és Bukarest már számos alkalommal cáfolta a híreszteléseket.

Dick Martyt az emberi jogok tiszteletben tartásával, a demokratikus intézményrendszer működésével foglalkozó nemzetközi szervezet, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének jogi bizottsága bízta meg azzal, hogy készítsen jelentést az ügyben, amely - amióta a The Washington Post című amerikai lap tavaly novemberben nyilvánosságra hozta, hogy szerinte a CIA a terrorizmus elleni küzdelem keretében titkos fogolytáborokat üzemeltetett Európában - folyamatosan a média reflektorfényében van.

Marty idén januárban közzétett előzetes jelentésében úgy fogalmazott, hogy "nincsenek megdönthetetlen bizonyítékok arra, miszerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos fogdákat működtetett volna Romániában, Lengyelországban vagy más országokban". Ugyanakkor az akkori dokumentum szerint számos jel arra utal, hogy valóban létezett egy rendszer, amelyben a kínzásokat "delokalizálták" (más, az emberi jogi követelményeket enyhébben kezelő országokba telepítették), "alvállalkozásba adták".

A most nyilvánosságra hozott jelentés ennél részletesebb adatokkal szolgál, ugyanakkor hatását gyengíti, hogy az állítólagos európai börtönökre ezúttal sem ad bizonyítékokat, a CIA-repülőjáratokra, a fogolyszállításra vonatkozó állításait pedig - néhány tanúvallomáson kívül - alapvetően az európai uniós repülésirányítási központtól, az Eurocontroltól kapott útvonal-kimutatásokra alapozza.

Marty szerint Románia a "fogolyátküldési" hálózat tagja volt, s rendszeres megállóként szolgált a CIA által bérelt gépeknek. Lengyelországban pedig szintén volt egy repülőtér, ahol valószínűleg foglyokat szállítottak ki és be. "S bár még távolról sem sikerült kideríteni a teljes igazságot, immár egyértelmű, hogy több európai ország hatóságai aktívan részt vettek a CIA-val együtt illegális tevékenységekben, mások pedig nem vettek tudomást ezekről, miközben ismerték azokat, vagy éppen szándékosan semmit sem akartak tudni róluk" - írja az interneten is közzétett jelentésében a svájci törvényhozó.

A dokumentum az illegális fogolyszállítások, s eközben az emberi jogok megsértése miatt hét országot bírál (Svédország, Bosznia-Hercegovina, Nagy-Britannia, Olaszország, Macedónia, Németország és Törökország). S hozzáteszi: más országok, Románia, Lengyelország, Spanyolország, Írország, Ciprus, Portugália és Görögország pedig felelősnek tekinthetők az illegális államközi transzferekben, a titkos fogva tartásban való "aktív vagy passzív összejátszás" miatt.

Az állítólagos CIA-járatok és -börtönök ügyében egyébként nem csak Dick Marty folytat nyomozást: az Európa Tanács hivatalosan is kérdőívet küldött ki tagállamainak ebben az ügyben, az Európai Parlament pedig vizsgálóbizottságot hozott létre. Ez utóbbi - szintén az Eurocontrol adataira hivatkozva - azt állította, hogy 2001 szeptembere, az amerikai terrorakciók óta több mint ezer titkos CIA-járat szállt le különböző európai repülőtereken. De azt nem tudni, hogy ezeken hány fogoly volt, s hogy valóban voltak-e titkos CIA-fogolytáborok is a kontinensen.

No comments: