Monday, June 19, 2006

SMER gyözelem Szlovákiában

Az Irány - Szociáldemokrácia (Smer - SD) elnöke szerint szolidárisabb és igazságosabb lesz Szlovákia. Ivan Gasparovic elnök bejelentette, hogy a győztes párt vezetőjét bízza meg a kormányalakítással. Robert Fico lehetséges koalíciós partnerei között nem nevezte meg a Mikulás Dzurinda vezette, második helyen végzett Szlovák Demokratikus Uniót (SDKU).

Neves politológusok szerint csak a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS) lehet teljesen elégedett a szombati szlovákiai voksolással. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) fennállásának legjobb eredményét érte el - ennek ellenére egyáltalán nem biztos, hogy tagja lesz az új pozsonyi kormánykoalíciónak.

Az előre hozott képviselőházi választások győztese az Irány - Szociáldemokrácia lett, 29,14 százalékos támogatottsággal: ezzel a 150 tagú parlamentben ötven mandátumot szereztek. Második helyen a Szlovák Kereszténydemokrata Unió végzett (18,35 százalék - 31 képviselői hely), harmadikon pedig a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS, 11,73 - 20). Mindöszsze öt tizeddel szerzett kevesebb voksot a Magyar Koalíció Pártja (11,68 - 20).

Szlovákia fennállása óta először nem nyert választásokat a Demokratikus Szlovákiáért Néppárt (LS-HZDS, 8,79 - 15), amely ezúttal csak az ötödik lett. Rajtuk kívül az ötszázalékos küszöböt még a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH, 8,31 - 14) lépte át. Az eddigi parlamenti pártok közül nem jutottak be az új testületbe sem a kommunisták (KSS, 3,88) sem a liberális ANO (1,42) jelöltjei. A részvételi arány 55 százalékos volt.

Ivan Gasparovic államfő tegnap bejelentette, hogy a győztes párt elnökének ad megbízást a kormányalakításra. Robert Fico csak hét órával a szavazóhelyiségek bezárása után, vasárnap hajnali ötkor állt először az újságírók elé. Rövid nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy a választások végeredményének köszönhetően Szlovákia szolidárisabb, társadalma pedig igazságosabb lesz, mint eddig volt.

- Szeretnénk fokozatosan csökkenteni a tűrhetetlen különbségeket a gazdag és szegény térségek, valamint a polgárok között - szögezte le Fico, majd azonnal távozott, nem volt hajlandó válaszolni egyetlen kérdésre sem. Martin Bútora szerint azért, mert hozzá hasonlóan még négy további párt vezetőinek sem felhőtlen az örömük a voksolások után. - Maradéktalanul csak a Szlovák Nemzeti Párt elégedett, a többi párt közül bármelyik csak nagy kompromisszumok árán lehet tagja a vélhetően hárompárti koalíciónak - vélekedett a neves szlovákiai politológus. Kollégája, Pavel Haulík arra mutatott rá, hogy a Vladimír Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Néppárt fennállásának legrosszabb eredményét érte el, ám éppen most lehet a mérleg nyelve a bal- vagy a jobbközép kormánykoalíció létrejöttében.

Robert Fico tegnap délután rámutatott arra, hogy bonyolult helyzet alakult ki, mert szociáldemokrata pártja mellett öt jobboldali tömörülés jutott be a parlamentbe. Szerinte három lehetséges koalíciós felállás a legvalószínűbb (Irány - Szociáldemokrácia, Kereszténydemokrata Mozgalom, Szlovák Nemzeti Párt vagy Irány - Szociáldemokrácia, Kereszténydemokrata Mozgalom, Magyar Koalíció Párja, esetleg Irány - Szociáldemokrácia, Szlovák Nemzeti Párt, Demokratikus Szlovákiáért Néppárt). Martin Bútora a TA3 hírtelevízió vitaműsorában az utóbbi elképzelés kapcsán arra figyelmeztetett, hogy az EU-tagállamok között eddig nem volt példa arra, hogy szociáldemokrata párt nacionalista tömörüléssel szövetkezzen. Fico erre az észrevételre nem reagált. Kijelentette viszont, hogy kizárólag olyan pártokkal tudnak egyezségre lépni, amelyek értelmes kompromisszumok révén partnerek lesznek a baloldali értékrendre épülő célok valóra váltásában.

Mikulás Dzurinda a végeredmény ismeretében sem zárta ki tegnap, hogy a három volt jobbközép kormányerő (SDKU, MKP, KDH) Meciar pártjával kiegészülve alakíthat új kabinetet.

Lapunknak nyilatkozva Bugár Béla elmondta, hogy az MKP fennállásának legjobb eredményét érte el. Ennek ellenére csak akkor hajlandó kormányzati pozícióra, ha az eddigi reformok pilléreit nem zúzzák szét, csupán a szükséges korrekciókat hajtják végre. Feltételül szabják azt is, hogy a déli országrészekben letelepedni kívánó stratégiai befektetők szintén kapjanak állami támogatást, és az elfogadott ütemterv szerint épüljön fel a Pozsonyt Kassával (Révkomárom és Rimaszombat érintésével) összekötő gyorsforgalmi út.

Értesüléseink szerint az informális, puhatolódzó kapcsolatfelvételek után már ma megkezdődnek a politikai egyezkedések a hat parlamenti párt képviselői között.

No comments: