Tuesday, June 13, 2006

Lezárták az első fejezetet a török és a horvát csatlakozási tárgyalásokon

Ciprus végül az ötödik elnökségi kompromisszumos javaslatra beadta derekát, így a horvát és a török csatlakozási tárgyalásokon megkezdődhetett az első fejezet megvitatása, amelyet már le is zártak.

A 35 fejezet tárgyalását a legegyszerűbbel kezdték: a tudomány és kutatás című fejezetben ugyanis alig van mit vizsgálni.

A török csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló vita a külügyminiszterek tanácsában folytatódott, miután Ciprus a pénteki nagyköveti találkozón (2006. június 9.) megvétózta a hétfői tárgyaláskezdést. Ciprus politikai engedményeket követelt Ankarától, mielőtt a fejezet lezárásra kerülne. A ciprusiak országuk elismerésére és az Ankarai megállapodás betartására próbálták rávenni Törökországot.

Törökország 2005 nyarán írta alá a vámunióról szóló megállapodás a 10 új tagállamra - így Ciprusra - való kiterjesztését. A megállapodás aláírását az EU a csatlakozási tárgyalások előfeltételéül szabta, ám megvalósítás egyelőre nem túl sikeres. Az egyezmény ellenére ugyanis Ankara továbbra sem engedi, hogy ciprusi hajók kikössenek kikötőiben, és ciprusi repülők leszálljanak repülőterein. A török kormány szerint a megállapodás betartására akkor kerülhet sor, ha az EU felfüggeszti az észak-ciprusi területek elleni gazdasági szankciókat.

Ciprus végül azt követően állt el a blokkolástól, hogy a külügyminiszterek megerősítették a tárgyalási folyamatnak azt az alapelvét, miszerint egyetlen fejezet sem tekinthető véglegesen lezártnak mindaddig, amíg a tárgyalások tartanak.

EUvonal

No comments: