Wednesday, May 16, 2007

Az Európai Bizottság javasolja Málta és Ciprus euróövezeti felvételét

Az Európai Bizottság javasolja Málta és Ciprus euróövezeti felvételét. A jelentés szerint mindkét ország megfelel a belépési feltételeknek. Csehország 2012-ben, Bulgária 2010-ben vezetné be az eurót.

A 2004-ben csatlakozott tagországok közül elsőként Szlovénia vezette be a közös valutát 2007. január 1-jén, Szlovákia pedig már részt vesz az euróövezet előszobájának tekintett ERM-II árfolyamrendszerben. Ciprus hivatalosan februárban nyújtotta be kérelmét az euróövezetbe való belépésre, s nem sokkal később Málta is követte. Mindkét tagállam 2008-ban szeretné bevezetni az eurót.

2007-ben Málta államháztartási hiánya várhatóan a GDP 2,4 százaléka lesz, míg az infláció 1,6 százalék körül alakul. Korábban az inflációs feltétel még nem teljesült és sokan attól tartottak, hogy Málta Litvánia sorsára jut, amelynek felvételét azért nem engedélyezték, mert az infláció 0,1 százalékkal meghaladta a megengedett értéket. Az államháztartási hiány 3 százalék alá történő leszorítása azonban az államadósság rovására ment, amely a múlt év végén majdnem elérte a GDP 70 százalékát.

Az államháztartási hiány, amely kritériumot az euróhoz való csatlakozáskor nem vesznek olyan szigorúan Máltán 2006-ban 66,5 százalék volt a 60 százalékos küszöbhöz képest, de a Bizottság értékelése szerint a hiány csökkenő tendenciát mutat. Hasonló a helyzet Ciprussal is, ott a az államadósság a GDP 65.3 százaléka volt 2006-ban és ebben az évben várhatóan 61.5 százalékra tovább csökken.

A ciprusi gazdasági mutatók mindenben megfelelnek az euróövezeti kritériumoknak: az infláció a 2 százalékot sem éri el, az államadósság csökkenőben van, s 2007-re 1,7 százalékos költségvetési hiányt jósolnak a szakértők.

2006 és 2007 márciusa között a ciprusi infláció 2, a máltai 2,2 százalék volt, amely jóval a 3 százalékos küszöbérték alatt van. Cipruson a 2005-ben mért 2,3 százalékos költségvetési hiányt 2006-ra 1,5 százalékra sikerült leszorítani, s ezzel az ország a deficiteljárás alól is kikerült. Hasonló a helyzet Máltával, amellyel szemben a Bizottság még a csatlakozáskor indított túlzott deficiteljárást, melyet most megszüntettek. Máltán a 2003-ban mért 10 százalékos hiány 2006-ra 2,6 százalékra csökkent és 2007-ben az előrejelzések szerint már csak 2,1 százalék lesz.

Közben a cseh pénzügyminiszter Miroslav Kalousek bejelentette: szorgalmazni fogja, hogy Csehország 2012. január elsején vezesse be a közös európai pénznemet. A miniszter szerint az euró bevezetését Csehországban jelenleg csak az államháztartás rossz helyzete akadályozza, és ezért reformokra van szükség. Csehország eredetileg 2010-ben tervezte az euró bevezetését, de erről már tavaly lemondtak az államháztartás rosszabbodása miatt. A kormány új konvergencia-programjában konkrét időpont nem szerepel, de Kalousek már korábban is úgy vélte, hogy 2012. január elseje reális időpont lehet a bevezetésre, s ezzel a helyi pénzügyi és gazdasági elemzők is egyetértenek. A cseh kormány augusztusban tárgyal a kérdésről.

Bulgária több 2004-ben csatlakozott tagországot is megelőzhet az euró-csatlakozással, mert a bolgár jegybank közlése szerint az ország már a júniusban csatlakozna az ERM-2 árfolyamrendszerhez, és 2010-ben vezetné be az eurót. A bank szerint Bulgária az öt konvergencia-kritériumból négyet már most teljesít, viszonylag alacsony az államadósság, a kamatok az előírásoknak megfelelően alakulnak, s az államháztartásban többlet van. Az egyetlen hátráltató tényező az infláció, amelyet az év végégre 3,7 százalékra szeretnének csökkenteni a tavalyi 6,5 százalékról.

Euvonal

No comments: