Wednesday, May 23, 2007

Life plus

Közel kétmilliárd euróból gazdálkodhat az uniós környezetvédelmi programokat egyesítő LIFE+ a 2007-2013-as időszakban. Az EP nyomására növekednek a Natura 2000 programja jutó források is.

A Tanács és az EP egyeztető bizottság már márciusban megállapodott a LIFE+ program létrehozásáról, amely több korábbi környezetvédelmi programot von össze. A LIFE+ a korábbi LIFE-programot, a Forest Focus-t, a fenntartható városi fejlődést, illetve a környezetvédelemmel foglalkozó, nem kormányzati szervezeteket támogató programot egységesíti.

Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy a LIFE+ források 80 százalékát közvetlenül a tagállamok kapják, ám az EP szerint így a tagállamok saját környezetvédelmi adminisztrációjukat finanszírozták volna európai pénzből. Az új megállapodás szerint a projekteket az Európai Bizottság választja ki a közös kritériumok és prioritások alapján figyelembe véve a tagállamok által megjelölt projekteket, törekedni kell arra, hogy a támogatások legalább 15 százaléka országokon átívelő projektekre jusson.

Az EP javaslatára a programba bekerült a „természet és biodiverzitás” is, amelyhez az operatív költségvetés felét kell majd hozzárendelni, s így a Natura 2000 finanszírozására jutó összeg is növekedett.
Euvonal

No comments: