Tuesday, May 8, 2007

Még több pénz kell a Galileo rendszerre

Még több forrás kell a Galileo műholdnavigációs rendszer elindítására, amely a német elnökség szerint súlyos krízisben van. A projekt megvalósításának felügyeletét az Európai Bizottság veheti át.

"A Galileo mély és súlyos válságon megy keresztül" - mondta a német közlekedési miniszter Wolfgang Tiefensee. A soros elnökség szerint a nyolc vállalatból álló konzorcium, melyet csaknem két éve állítottak fel a Galileo felépítésére és működtetésére, még mindig nem tudott megállapodásra jutni a további lépésekről.

A nyolc európai vállalat - az AENA, az Alcatel, az EADS, a Finmeccanica, a Hispasat, az Inmarsat, a TeleOp és a Thales - május 10-ig kapott határidőt a megállapodás létrehozására, de mind a Bizottság, mind a német elnökség kételkedik abban, hogy a kijelölt határidőre megegyezés születne.

A soros elnökség és az Európai Bizottság a közlekedési miniszterek júniusi ülésén felveti majd, hogy mivel a konzorcium nem működik, a közszférának nagyobb szerepet kell vállalnia a projektben. A lehetséges megoldások közé tartozik, hogy a Galileo-t az EU veszi át, vagy részlegesen ad pénzügyi segítséget vagy elveti a projektet.

A legvalószínűbb megoldás, melyet Jacques Barrot közlekedési biztos május 16-án jelenthet be, hogy az EU nagy összeggel támogatja a műholdas rendszer megvalósulását. A 27 tagállamnak a 2007-2013-as költségvetési időszakban már félretett 1,5 milliárd euró mellett, további majdnem 2 milliárd eurót kellene a rendszerre áldoznia
Euvonal

No comments: