Monday, May 21, 2007

Basescu visszaverekedte magát

Elsöprő győzelmet aratott Traian Basescu felfüggesztett államfő a menesztése ügyében szombaton rendezett romániai népszavazáson: az urnáknál megjelent választópolgárok háromnegyede szavazott menesztése ellen.

Szombat délután még úgy tűnt, hogy a részvétel példátlanul alacsony lesz, vasárnap délben viszont a bukaresti központi választási iroda már azt közölte, hogy a részvételi arány 43,98 százalékra emelkedett. Már a részeredmény is fölényes Basescu-győzelmet sejtetett: a szavazók 74,33 százaléka szavazott Basescu menesztése ellen, és csupán 24,90 százaléknyian mellette.

A hivatalába visszahelyezett államelnök már első nyilatkozataiban a belpolitikai háborúskodás folytatását helyezte kilátásba. Kijelentette: az eredmény azt bizonyítja, hogy a választók a politikai osztály modernizálását, a korrupcióellenes harc folytatását, az egyéni választási rendszer bevezetését, az alkotmány módosítását, a kommunista rendszer haszonélvezőinek a közéletből való kizárását, illetve az igazságügy, az oktatás és az egészségügy általa elképzelt reformját támogatják. Az államfő kifejtette, hogy a politikusoknak a román polgárok, s nem pedig az oligarchák érekében kell tevékenykedniük.
Népszabadság

No comments: