Friday, March 7, 2008

Az EU rekordösszegű élelmezési segélyprogramot indít útjára

Az Európai Unió az általa valaha kezdeményezett legnagyobb szabású segélyprogram keretében 160 millió eurót biztosít a világ legszegényebb országaiban tapasztalható élelmezési problémák enyhítésére – jelentette be Louis Michel, az EU fejlesztésért és humanitárius segítségnyújtásért felelős biztosa Brüsszelben, hozzátéve, hogy a segély összege tovább nőhet, amennyiben a folytatódik az élelmiszerárak közelmúltban kezdődött drasztikus emelkedése.
A segély legnagyobb része olyan „prioritást élvező területeknek” jut majd, mint Szudán, Csád, Kenya, Etiópia, Uganda, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Tanzánia, Burundi, a Száhel-övezet országai, Libéria, Zimbabwe, Afganisztán, Nepál, Sri Lanka, Kolumbia és a Palesztin Területek.
A Bizottság becslései szerint körülbelül 18,7 millió ember érzékeli majd közvetlenül az intézkedések pozitív hatását, leginkább a gyermekek és a fiatal anyák, a menekültek, és a menekülteket befogadó országok lakossága. Ugyanakkor a program nem csak a természeti katasztrófák, járványok vagy fegyveres konfliktusok sújtotta térségekben élők közvetlen segélyezését tűzi ki célul, hanem magában foglal olyan hosszú távú intézkedéseket is, mint a vetőmagok, mezőgazdasági gépek vagy a műtrágya használatának terjesztése.
A Bizottság egy olyan krízisalap létrehozását is szeretné elérni, amely lehetővé tenné a segélyek reálértékének megőrzését az élelmiszerárak tovább folytatódó gyors emelkedése esetén is. Az élelmiszerek árszintjének közelmúltban bekövetkezett gyors növekedése a magas olajárakkal, a kínai és indiai lakosság fogyasztásának megugrásával, valamint a tavalyi rossz terméssel magyarázható.
Euvonal

No comments: