Wednesday, March 5, 2008

Szivárog a Barroso-csapat

Bár még több mint egy év van hátra a Barroso-bizottság mandátumából, egyre több hír kap szárnyra arról, hogy a biztosok széküket otthoni vezető pozíciókra cserélik, gyengítve ezzel a jelenlegi elnök újraválasztásának esélyeit.
A sort múlt héten Markosz Kiprianu egészségügyi biztos nyitotta, akinek az új kommunista elnök, Demetrisz Krisztofiasz a ciprusi külügyminiszteri posztot ajánlotta fel. Brüsszeli híresztelések szerint Kiprianut az egyik legbefolyásosabb és legfajsúlyosabb tárcával rendelkező Franco Frattini követheti, aki már bejelentette, hogy az áprilisi olasz választások előtt négy hétig szülőföldjén Silvio Berlusconi mellett szeretne kampányolni, aki megválasztása esetén nagy valószínűséggel számít rá csapatában. Amennyiben Spanyolországban a hétvégi választásokat Jose Luis Rodriguez Zapatero nyeri, úgy a gazdasági és pénzügyi területért felelős Joaquin Almunia is búcsút inthet Brüsszelnek. A potenciális előremenekülők közt tartják még számon Joe Borg halászatért felelős biztost, akit a március 8-án esedékes máltai választások, illetve az utána alakuló kormány teendői szólíthatnak haza.
Mondhatni hagyományos, hogy a Bizottság megbízatásának vége felé a különböző portfoliókért felelős politikusok lassan elszivárognak, hogy még ötéves mandátumuk lejárta előtt hazai pályán biztosítsák be jövőjüket. Hasonlóképpen volt ez Prodi elnöksége alatt, akinek csapatából Pedro Solbes spanyol pénzügyminiszterként, Michel Barnier francia külügyminiszterként, Erkki Liikanen pedig a finn központi bank elnökeként folytatta még brüsszeli mandátuma lejárta előtt, míg Anna Diamantopulu parlamenti képviselőként tért vissza Görögországba.
De kavar még egyet a kártyákon a 2009. január 1-jén életbe lépő Lisszaboni Szerződés is. Mivel az új külügyi és biztonságpolitikai főképviselő egyben a Bizottság alelnöke is lesz, a posztra leginkább esélyes spanyol Javier Solana nemcsak a külpolitikáért felelős osztrák Benita Ferrero-Waldnert, de honfitársát, Joaquin Almuniát is kiszoríthatja a Bizottságból, ugyanis a biztosi kollégiumban egy nemzetből csak egyetlen képviselő foglalhat helyet. (2014-től a testület létszáma a tagállamok számának kétharmadára csökken majd.)
Mindez nem kis fejfájást okoz a Bizottság jelenlegi elnökének, Barrosonak, aki több nyilatkozatában is utalt már rá, hogy szívesen maradna Brüsszelben „még egy körre”. A volt portugál miniszterelnöknek így jelenleg azon kell dolgoznia, hogy a változások ellenére is erős képet mutasson a külvilág felé, és 2009 őszéig megőrizze csapata egységét.
Euvonal

No comments: