Friday, March 21, 2008

Kormányalakítás Belgiumban

Letette hivatali esküjét az Yves Leterme flamand kereszténydemokrata politikus vezette, új belga kormány. A létrejövő ötpárti nagykoalícióban a flamand és a vallon kereszténydemokraták, valamint a flamand és a vallon liberálisok mellett helyet kaptak a vallon szocialisták is. Az eskütétel után a kormány bizalmat kapott programjához a törvényhozás mindkét házában.
Belgiumnak a tavaly június 10-én tartott választások óta nem volt stabil kormánya. Addig szocialista-liberális koalíció kormányzott, Guy Verhofstadt flamand liberális politikus vezetésével. A koalíció a választásokon vereséget szenvedett, a kormányalakításra felkért Yves Leterme flamand kereszténydemokrata pártvezér pedig hosszú hónapokon át nem volt képes elfogadtatni a kormánykoalícióra kiszemelt vallon pártokkal kormányprogramját, amely többek közt a két tartomány eddiginél is nagyobb önállóságát célozták. Az egyeztetések folyamán az eredetileg jobbközép koalíció megalakítására irányuló tárgyalásokba bevonták a vallon szocialistákat is, most tehát Leterme vezetésével csaknem „nemzeti egységkormány” alakult Belgiumban.
Leterme kormányában a 15 miniszter közül nyolc flamand, hét vallon. Az ország lakosságán belül a flamandok enyhe túlsúlyban vannak. Belgiumban hosszú évek óta élő hagyomány, hogy a miniszterelnök flamand, de a tárcákat méltányosan igyekeznek elosztani.
Politikai elemzők ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy a frissen alakult kormány nem kínál megfelelő megoldást azokra az intézményi és nyelvi problémákra, melyek a mostani kilenc hónapos válságnak is a fő okozói voltak, ezért ők nem jósolnak hosszú időt a nagykoalíciónak. A közvélemény-kutatások szerint a belgák osztják a szakértők álláspontját: több mint felük számít arra, hogy a koalíció idő előtt összeomlik.
Belga koalíciós pártok:
CD-V Flamand Kereszténydemokraták
CDH Humanista Párt (vallon kereszténydemokraták)
PS Vallon szocialista párt
MR Reform Mozgalom vallon liberálisok
Open VLD - Flamand liberális gyűjtőpárt

No comments: