Friday, March 14, 2008

EU csúcs

Klímaváltozási célok
Az Európai Unió vezetői tegnapi ülésükön megállapodtak, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy még az év végéig egyezségre jussanak az éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedések részleteit illetőleg.
Ilyen szigorú menetrenddel van esély arra, hogy 2009 végére végleges formájában öntsék a javaslatcsomagot, amely így a Kiotói szerződést felváltó nemzetközi megállapodás előkészítése során az egységes uniós álláspont alapját képezheti. Az üveghatású gázok kibocsátásának csökkentéséről az ENSZ tagállamai 2009 végén kezdik meg a tárgyalásokat Koppenhágában, hogy a 2012-ben lejáró Kiotói megállapodás célkitűzéseit továbbvigyék.
Az Európai Bizottság eközben elvetette azt a brit-francia javaslatot, amelynek értelmében csökkentették volna a környezetbarát, illetve energiatakarékos "zöld" termékek - hűtőszekrények, villanykörték, tisztítószerek és egyebek - forgalmi adóját, ezzel is ösztönözve az energiatakarékosságot.
----------------------------
Retreat over green pledges
Angela Merkel, the German Chancellor called for concessions for German car-makers and heavy industry. "I will be standing up particularly for jobs in Germany’s car sector,” she said, under pressure from manufacturers such as Mercedes, Audi and Porsche which face big fines if they do not reduce exhaust emissions substantially. “We want a fair set of rules here,” she said, adding that efforts to protect the environment must not damage Europe’s industrial base.
Mr Barroso told The Times yesterday that the EU would act to protect different industrial sectors such as cement or steel after 2012 if they faced unfair competition from countries that refused to join a new global climate agreement. But the Germans, backed by the Austrians and several other EU countries, want heavy industry to win immediate exemptions from the emissions trading scheme which is designed to force companies to cut CO2 or face financial penalties.
The Times Online
-------------------------------
Barcelonai Folyamat a Mediterrán Unióért
A francia elnök és a német kancellár között múlt héten született hannoveri egyezségnek megfelelően több ponton módosították Sarkozy eredeti javaslatát az EU déli szomszédait laza formációban integrálni kívánó Mediterrán Unióval (MU) kapcsolatban. A MU eredetileg csak a Mediterráneum térségéből tartalmazott volna országokat, ugyanakkor az együttműködéshez jelentős forrásokat rendelt volna - elsősorban az európai szomszédságpolitika büdzséjének rovására. Ez az álláspont elfogadhatatlan volt Németország számára, amelynek nyomására az aktuális javaslat alapján a Mediterrán Unió jóval kiterjedtebb lehet.
A szlovén elnök a jelenlegi javaslatot a Barcelonai Folyamat (1995) „feljavításának” nevezte, amelynek célja a politikai, gazdasági és kulturális együttműködés fejlesztése az Európai Unió és a Földközi-tenger országai között. A jelenlegi tervek szerint a MU-ban 37 állam vehet majd részt, az EU huszonhetek mellett a Földközi-tenger 12 országa, Marokkótól - Izraelen és a Palesztin Hatóságig keresztül - Törökországig. Az együttműködést egy közös titkárság irányítaná, és az elnökségét egyszerre egy déli (tagállam) és egy északi (partner) töltené be.
Euvonal

No comments: