Monday, March 31, 2008

Életbe lépett a nyitott égbolt

A most hatályba lépett EU-USA légiközlekedési megállapodás lehetővé teszi, hogy az Európai Unióban honos légitársaságok bármely tagállamból közvetlen légi járatokat indítsanak az Egyesült Államokba. A megállapodás felszámolja az útvonalakat, az árakat és a heti járatszámokat érintő valamennyi korlátozást, ami a járatok és a célállomások számának növekedését és a transzatlanti járatok árainak csökkenését eredményezheti.
Az EU és az USA között utazó, hozzávetőleg évi 50 millió személyt érintő megállapodás hatálya a legnagyobb nemzetközi légiközlekedési piacra terjed ki, amely a világ légi forgalmának 60%-át bonyolítja.
A megállapodás az útvonalak, az árak és a heti járatszámok érintő valamennyi korlátozásnak búcsút mond, ami a járatok és a célállomások számának növekedését és a transzatlanti járatok árainak csökkenését eredményezheti. London-Heathrow és az Egyesült Államok közötti légi járatok a múlt év azonos időszakához mérten akár 20 százalékkal is megnövekedhetnek, míg az utasoknál jelentkező megtakarítások egyes számítások szerint az első öt évben elérhetik a 12 milliárd eurót.
A Bizottság szerint a megállapodás nyomán összesen akár 80 000 új álláshely jöhet létre az Atlanti-óceán két partján, miközben a környezetkímélőbb transzatlanti légi járatokkal csökkenni fog az egy járatra eső károsanyag-kibocsátás.
Az Egyesült Államok és az EU 2008. május közepén kezdik meg a transzatlanti nyitott légiközlekedési terület létrehozására irányuló tárgyalások második szakaszát, amelynek célja az egységes légiközlekedési piac megvalósítása az EU és az USA között, ahol a beruházások szabadon áramolhatnak, és ahol a légi szolgáltatást érintő korlátozást megszüntetik, ideértve a mindkét fél hazai piacához való kölcsönös hozzáférést.
A most hatályba lépett megállapodást 2007. április 30-án, a Washingtonban tartott EU–USA transzatlanti csúcstalálkozón írták alá. A megállapodás a tagállamok és az Egyesült Államok közötti 21 kétoldalú, nemzeti jellegű korlátozásokat tartalmazó megállapodás helyébe lép. Mindezidáig az Európai Unióban honos légitársaságok az országuktól eltérő helyről nem indíthattak járatokat az Egyesült Államokba.
Euvonal

No comments: