Tuesday, May 16, 2006

2007-es eurótagságra javasolja Szlovéniát Brüsszel

Az Európai Bizottság kedden megadta a zöld utat Szlovéniának, ami így az új tagállamok közül elsőként vezetheti be az eurót, 2007-ben. A másik pályázónak, Litvániának, még várnia kell.

Az Európai Bizottság keddi ajánlásában megállapítja, hogy a szlovén gazdaság immár megfelelő mértékben konvergál a többi tagállaméval, vagyis mind az infláció, az államháztartási hiány, a kamatlábak és a valutaárfolyam tartósan és fenntarthatóan az uniós szerződések által előírt tartományban van.

A Bizottság ennek megfelelően azt javasolja a tagállamoknak, hogy vegyék fel Szlovéniát az eurózónába 2007. január 1-jén, amint a gyakorlati felkészülés (elsősorban a pénznyomás) engedi. Az ajánlást az uniós pénzügyminiszterek júliusi találkozójukon várhatóan simán jóváhagyják. „Szlovénia minden konvergenciakritériumnak megfelel, ami stabil gazdaságpolitikájának és reformjainak köszönhető” – mondta Joaquín Almunia uniós gazdasági biztos.

Ezzel szemben Litvániának, ami Szlovéniával együtt nyújtotta be tagsági kérelmét, még várnia kell. A Bizottság ajánlása szerint a litván gazdaság megfelel a konvergenciakövetelményeknek, leszámítva az inflációt, ami túl magas, ráadásul várhatóan tovább fog nőni a következő hónapokban (márciusi adatok szerint 2,7 százalék).

No comments: