Thursday, May 25, 2006

Hamarosan kezdődik a finn elnökség

A globalizáció, az elöregedés, a felmelegedés és az európai biztonság kérdéseit tekinti legfőbb feladatának Finnország július 1-én kezdődő fél éves Európai Uniós soros elnöksége alatt.

Az európai ügyek tárcaközi tanácsa szerdán reggel ült össze Helsinkiben, hogy elfogadja a finn EU-elnökség programját. Finnország, amely 1995 óta tagja az Európai Uniónak, másodszor tölti be a soros elnöki tisztséget 1999 óta. Az északi ország Ausztriától veszi át a tisztséget. "Finnország úgy véli, hogy lehetséges erősíteni az EU polgárainak bizalmát konkrét eredmények elérésével olyan témákban, amelyekben az Unió jobban tud cselekedni, mint az egyes országok egymástól elszigetelten" - közölte a finn kormány.

Helsinki szükségesnek tartja életben tartani a vitát az EU és intézményeinek jövőjéről, és leszögezi: nem elégséges egyszerűen meghosszabbítani azt a "gondolkodási időt", amelyről az Unió döntött az Európai Alkotmány francia és holland elutasítása után.

A finn elnökség programját és célkitűzését júniusban terjesztik az osztrák elnökség és az Európai Tanács elé. Matti Vanhanen kormányfő június 21-én mutatja be a programot a finn képviselőházban.

No comments: